Silnice patří státu, úklid přesto platí obec

Jindřichovice (Sokolovsko) – Silnice do šesti místních částí krušnohorských Jindřichovic patří státnímu Pozemkovému fondu, radnice přesto musí platit jejich údržbu. Protože je ale zejména v zimě obzvlášť drahá, chce radnice od fondu finanční výpomoc nebo převedení silnic. Starostka by nejraději údržbu vůbec neplatila, musí se ale postarat o 200 obyvatel osad.

Jindřichovice zajišťují úklid sněhu na cestách, které patří Pozemkovému fondu, už 20 let. Za tu do dobu jim stát nepřispěl ani korunu. Radním však už dochází trpělivost. „Letos na to peníze nemáme, protože děláme vodovod a kanalizaci,“ upozornila starostka Anna Polívková.

Radnice v říjnu požádala Pozemkový fond o příspěvek na zimní údržbu – alespoň třetinu z půlmilionu, které Jindřichovice každoročně platí. Starostka dokonce hrozila, že jinak budou silnice neprotažené, ačkoli později přiznala, že blufovala. „Chtěla bych to udělat, ale nemůžeme nechat staré lidi na osadách, kam nejezdí autobus,“ řekla.

Zapadané krušnohorské osady

Každou zimu jsou téměř odříznuty od světa jindřichovické místní části Háj, Heřmanov, Hradecká, Loučná, Mezihorská a Poušť. Přestože radnice platí úklid, nezřídka to nestačí. Obyvatelé osad tak musí například vyvážet popelnice kilometr k hlavní silnici. Těžké popelářské auto zasněženou cestou neprojede, i když je protažená.

Pozemkový fond se nebrání ani jednomu z požadavků radnice – finanční podpoře a převodu silnic do vlastnictví obce. Není ale zřejmé, zda bude údržbu podporovat v míře, kterou Jindřichovice žádají. „Pozemkový fond se bude finančně podílet na odklízení sněhu, v současné době probíhají jednání o rozsahu té zimní údržby,“ uvedla mluvčí fondu Monika Machtová. Podle ní se i příprava na převod pozemků blíží ke konci.

Pokud se stát přesto s obcí v nejbližších týdnech nedohodne, starostka je připravena na pozemkový fond podat žalobu.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)