Cyklostezka podél Labe nabírá kvůli dotacím zpoždění

Hradec Králové – Projekt výstavby cyklostezky podél Labe, která má propojit Kuks, Jaroměř a Hradec Králové, nabírá zpoždění. Obecně prospěšná společnost Královéhradecká labská musela jako investor zrušit už uzavřené výběrové řízení na stavební firmu, aby nepřišla o 80 milionů z evropských fondů.

Ke zrušení výběrového řízení vyzval investora zprostředkovatel dotace – Region soudržnosti Severovýchod. Nelíbí se mu kritérium smluvních pokut, na základě kterého byla vybraná vítězná stavební firma. „Je to závažné pochybení, rozhodně těch smluvních pokut, které byly v dokumentaci, bylo několik,“ uvedla Eva Jouklová z Regionu soudržnosti Severovýchod.

Cyklostezka bude i pro in-line bruslaře

Předseda správní rady o.p.s. Královéhradecká labská Luboš Tuzar tvrdí, že se u veřejné zakázky postupovalo v rámci platné české legislativy. „Nicméně evropská metodika toto vylučuje,“ dodal. Rozzlobení jsou i starostové obcí, které jsou do projektu zapojené. „Systém dotačních akcí v České republice považuji za naprosto chaotický,“ řekl ČT starosta Jaroměře Jiří Klepsa (Volba pro město).

Investor chce ale začít stavět už na jaře. Urychleně proto vyhlásil novou soutěž. „Je to nepříjemné, ale jsme přesvědčeni o tom, že cyklostezku do konce letošního roku postavíme,“ uvedl Tuzar. Na novou cyklostezku se těší i kastelán Hospitalu Kuks Libor Švec. Doufá, že mu přivede nové návštěvníky.

Cyklostezka mezi Kuksem a Hradcem Králové by měla být součástí takzvané labské stezky, která má vést od pramene Labe až po Hamburk. Střídavě povede po obou labských březích a vzhledem k minimálnímu převýšení bude vhodná také pro in-line bruslaře.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)