Silnice a železnice jsou pod sněhem, hladiny řek stouply

Praha – Zatímco hory trápí přívaly sněhu a místy také silný vítr, v nižších polohách nebezpečně stoupají hladiny řek. Po nedělním přívalovém dešti platí první stupeň povodňové aktivity na pěti místech v Plzeňském kraji. Popadané stromy potom zastavily dopravu na železnici v Libereckém kraji. Už od nedělního večera nejezdí vlaky z Tanvaldu do Železného Brodu. U Velkých Hamrů najel vlak do spadlého stromu a vykolejil, teprve dnes za světla se ale na uvolnění trati mohlo začít pracovat. Spadlé stromy a zavátá trať byly příčinou výluk i na dalších tratích. Potíže jsou i na silnicích, například stoupání u Rádla je po celý den nesjízdné pro kamiony. Ucpaná je i silnice číslo 13 z Liberce na Frýdlant. Uvízlé kamiony také zablokovaly silnici mezi Libinou a Horními Loděnicemi na olomoucku. O nehodách a uzavírkách silnic se můžete informovat zde, o mimořádnostech v železniční dopravě zde.

Ledovka komplikovala v podvečer dopravu nad Šternberkem na Olomoucku. Kvůli namrzlé silnici uvízly v kopci mezi obcemi Libina a Horní Loděnice kamiony. Policisti kvůli tomu odkláněli dopravu. Na místo vyrazili silničáři se solí. Jedno nákladní auto skončilo po smyku v příkopu, odkud ho nakonec vytáhli hasiči.

Meteorologové dnes očekávají zataženou oblohu, která však bude vcelku klidná. Sněžit či pršet má pouze místy, zejména pak na severovýchodě Česka. Dopoledne silně sněžilo v Libereckém kraji. Současně foukalo, vítr v nárazech mohl dosáhnout rychlosti až 25 metrů za sekundu (90 kilometrů za hodinu), odpoledne však slábne. Teploty budou v nižších polohách docela vysoké, vyšplhají se až k šesti stupňům Celsia. Na horách však má nadále mrznout. Případné srážky se proto budou lišit podle nadmořské výšky, v podhůří bude pršet, zatímco na vrcholy hor může připadnout další sníh.

Sněhu už je na horách hodně. V Krkonoších jeho výška dosahuje 165 centimetrů, hrozí tak pády lavin. Platí zde třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice. Horská služba dokonce uzavřela stezku z Dvoraček na Horní Mísečky a vydala výstražné oznámení pro turistické stezky, které jsou v blízkosti svahů s vyšším sklonem než 15 stupňů.

Lavina
Zdroj: ČT24

Sesuvy sněhu hrozí také v Beskydech. Na dvou místech se sníh už uvolnil, v jednom případě byli dokonce ohroženi lidé. Sníh navíc v horách láme stromy, které pak blokují příjezdové a hřebenové trasy. „Máme nahlášený jeden sesuv v oblasti Čertova mlýna,“ řekl záchranář horské služby Marcel Svoboda. V tomto případě byli v přímém ohrožení lyžaři, kteří se v místech pohybovali. „Jednalo se naštěstí jen o částečné zasypání a klukům se nakonec nepodařila najít jen lyže,“ doplnil.  

Další mimořádná událost se v posledních dnech stala v Malenovickém kotli pod vrcholem Lysé hory. Pod tíhou sněhu se ulomila špice stromu, zřítila se na zem a uvolnila sníh. V tomto případě sesuv nikoho neohrozil.

Zvýšená hladina Berounky
Zdroj: ČT24

Dolní tok labe nejvýše za poslední rok, řeky stoupají i na Plzeňsku

Po víkendových deštích se zvýšily hladiny řek, v Plzeňském kraji dokonce platí první stupeň povodňové aktivity. Je vyhlášen na Radbuze ve Staňkově a ve Lhotě, na Mži ve Stříbře, na Berounce pod Plzní a na Střele v Plasech.

Míst, kde hrozí vylití toků, přes den může ještě přibýt. Nadále se zvyšuje hladina na Berounce u Plzně a na Mži ve Stříbře. Kulminaci očekávají meteorologové v případě Mže odpoledne, v případě Berounky večer nebo v úterý ráno. „Vše by se ale mělo odehrát v rámci prvních povodňových stupňů,“ zdůraznil dispečer plzeňské pobočky Povodí Vltavy Jan Bláha.

Výrazný nárůst výšky hladiny zaznamenali vodohospodáři také na dolním toku Labe, kde je nejvíce vody za poslední rok. V Děčíně a Ústí platí první povodňový stupeň, zavřená je silnice do Prostředního Žlebu.

Trať mezi Tanvaldem a Železným Brodem bude uzavřena do čtvrtka

Už od nedělního večera nejezdí vlaky z Tanvaldu do Železného Brodu. U Velkých Hamrů totiž najel vlak do spadlého stromu a vykolejil. Nikomu se nic nestalo, teprve dnes za světla se ale na uvolnění trati mohlo začít pracovat. „Všechny vlaky v trati Tanvald – Železný Brod jsou nahrazeny autobusy náhradní dopravy. Zastávky Velké Hamry město, Návarov, Jesenný a Spálov není možné obsluhovat z důvodu těžké dostupnosti autobusovou dopravou,“ doplnila dispečerka.

Hasiči vyprošťují zablokovaný vlak
Zdroj: ČT24

Sníh potom zavál lokálku ze Smržovky do Josefova Dolu, která je stejně jako železnobrodsko-tanvaldská dráha v Libereckém kraji. Provoz se podařilo obnovit krátce po 16:30. Ráno a dopoledne kvůli popadaným větvím stála i hlavní podkrkonošská trať mezi Kunčicemi a Martinicemi a dráha z Hanušovic do Starého Města pod Sněžníkem v Olomouckém kraji. Obě už jsou opět otevřené.

Na Jablonecku strhly stromy elektrické vedení

V Libereckém kraji v noci a ráno hustě sněžilo, zatímco v níže položených oblastech pršelo, v Jizerských horách a Krkonoších padal těžký mokrý sníh. Dlouho uzavřeny byly kvůli popadaným stromům i dvě silnice v Krkonoších – z Jablonce nad Jizerou na Jestřabí a také směrem na Stromkovice. Spadlé stromy tam strhly vedení vysokého napětí. „Bez proudu byly ráno tři trafostanice, dodávky už ale byly obnoveny,“ řekla východočeská mluvčí ČEZ Šárka Beránková. Obě komunikace už jsou opět průjezdné, odpoledne ale zablokovaly dva spadlé stromy silnici třetí třídy ve Vysokém nad Jizerou.

Podle meteorologů se v Ústeckém kraji bude odpoledne hranice vzniku sněhových jazyků posouvat postupně až do výšky 800 metrů a závěje by se postupně měly přestat tvořit. Ráno se ještě dají očekávat přeháňky, od 500 metrů nad mořem sněhové. Na horách lze očekávat trvalejší sněžení. Odpoledne by ale měly být přeháňky už jen místy. Denní teploty se v kraji vyšplhají až k šesti stupňům Celsia, na horách bude nula až minus tři stupně Celsia.

Sněhová fréza
Zdroj: ČT24

Liberecký kraj zasáhlo dopoledne husté sněžení. Většina silnic zapadala a některé zůstaly nesjízdné pro nákladní dopravu. Platí to zejména o I/65 na Rychnovském kopci u Rádla a o I/9 u Svoru na Českolipsku. Silničáři nestíhají údržbu – i kvůli poruše sypače – a silnice jsou zasněžené a neposypané. Problémy jsou i na silnicích třetí třídy v horských oblastech, kde stále padá těžký mokrý sníh. „Silnice jsou zúžené, lemují je vysoké sněhové bariéry, které už pluhy ani traktorové radlice nedokážou přehodit. Nasazujeme tam proto frézy,“ řekl vrchní dispečer krajské firmy Silnice LK Pavel Pospíšil.

Ráno se na namrzlých silnicích stala řada nehod. Uzavřena tak byla rychlostní silnice R4 u Dobříše ve směru na Příbram, na téže rychlostní silnici se staly i další nehody, ačkoli žádná z nich už provoz zcela nezastavila. Nehoda se stala například také na silnici I/19 u Počapel, kde se na kluzké vozovce srazilo nákladní auto s osobním, nebo na nájezdu na rychlostní silnici R10 v Bakově nad Jizerou.