Koalice vyzvala kvůli korupci Janečku k odstoupení

Zlín -  Zastupitel ČSSD a bývalý náměstek zlínské primátorky Martin Janečka by měl odstoupit. Vyzvala ho k tomu koalice TOP 09 a M.O.R., která stojí v čele Zlína. Janečka byl spolu s místopředsedou fotbalové asociace ČR Daliborem Kučerou obviněn z korupce. Jako šéfové společnosti Square Transaction podle policie loni v červnu iniciovali předání úplatku insolvenčnímu správci firmy Arching Group Petru Dokládalovi.

„Martin Janečka byl minulý týden policií obviněn z korupce a svým působením v úřadu poškozuje dobré jméno zlínského zastupitelstva,“ uvedl náměstek primátora Ondřej Běták (STAN). „Když neodejde, je to jeho rozhodnutí, nikdo ho nemůže odvolat. Pokud však neodejde, budeme s koaličními partnery zvažovat nějaký bojkot,“ dodal náměstek primátora Bedřich Landsefeld (M.O.R.).

Janečka má vysvětlovat i služební cesty do zahraničí

Janečka minulý týden dočasně opustil řady sociální demokracie. „Pan Janečka to udělal proto, že jsme právě ve volebním roce a nechce poškodit pověst ČSSD,“ potvrdil jeho krok předseda zlínských sociálních demokratů Karel Dvorský. K současnému požadavku koalice se ale zatím zastupitel nevyjádřil.

Insolvenční správce Petr Dokládal vymáhal na Square Transaction dluh ve výši 30 milionů korun. Advokát firmy Radek Dvořák mu nabídl 750 tisíc korun, pokud dlužnou částku sníží na šest milionů korun. Dokládal ale korupci ohlásil na policii. Advokáta policie obvinila a zatkla už loni v červnu. Vyšetřováním ale zjistila, že iniciátory úplatku byli šéfové společnosti Square Transaction Dalibor Kučera a Martin Janečka. Oba muže už kvůli podezření z korupce obvinila.

Pod palbou kritiky je zlínský zastupitel už několik měsíců. Koalice ho kvůli korupční kauze vyzvala k odstoupení už 8. září. Janečka to ale odmítl. „Jsem člověk bez jakékoliv trestní úhony, čistý, nemám nejmenší důvod odstupovat,“ řekl tehdy zastupitelům. Koalice ale Janečku kritizuje už dlouhodobě. Loni jej například vyzvala, aby zdůvodnil význam svých služebních cest do zahraničí, například do Spojených arabských emirátů, Číny nebo USA, Janečka ale doposud vysvětlení neposkytnul. Koalice chce také prověřit některé převody majetků, které skončily u jeho firem. Mimo jiné i to, jak přišel k pozemku ke stavbě svého domu nebo k domu na náměstí. „Nedokážeme tvrdit, že došlo k porušení zákona, minimálně se však jedná o nemorální postup,“ uvedl Běták.