Spor státních úřadů blokuje úpravu nebezpečné křižovatky

Modrava (Klatovsko) – Slíbené úpravy nebezpečné křižovatky v centru se šumavská Modrava možná nakonec nedočká. Plzeňský kraj sice plánoval, že silnici zabezpečí, plány mu však zkřížil spor Pozemkového fondu s ministerstvem životního prostředí. Fond kvůli vzájemným nejasnostem odmítá vydávat obcím pozemky na území šumavského národního parku. Ministerstvo sice uvažuje o dohodě s fondem, která by umožnila modravský pozemek převést, nemusí to ale stihnout – čas je jenom do konce února.

Nepřehlednou modravskou křižovatkou denně projíždějí stovky aut, procházejí tudy turisté a na denním pořádku jsou nebezpečné situace. „Křižovatka vyhovovala před sto lety, kdy nejezdila auta a jezdili tady koně,“ prohlásil modravský starosta Antonín Schubert. Modrava proto už deset let na situaci upozorňuje Plzeňský kraj, kterému silnic patří. Ten ale podle hejtmanského náměstka Václava Bauera nemůže nic dělat, i když křižovatku chtěl letos zrekonstruovat. „Jsme si vědomi nebezpečné situace, chceme ji řešit, ale bohužel zatím není možno,“ podotkl.

Aby kraj mohl zahájit práce, musí mít k dispozici přilehlé pozemky, které má sehnat obec. Té se to však nedaří. Část prostoru, kde by měla v rámci rekonstrukce vzniknout autobusová zastávka, patří státu, jeho Pozemkový fond převod odmítl kvůli sporu s ministerstvem životního prostředí. „Ministerstvo životního prostředí vede s Pozemkovým fondem kompetenční spor o to, kdo má právo s pozemky v chráněných krajinných oblastech a národních parcích nakládat,“ vysvětlila mluvčí ministerstva Michaela Jendeková.

Modrava přesto ještě má naději, že se pozemků a poté i úpravy nebezpečné křižovatky dočká. „V případě Modravy probíhají individuální jednání a ministerstvo životního prostředí nemá námitky proti převedení pozemků,“ dodala mluvčí Jendeková.

Starosta Schubert se ale obává, že ještě nemá vyhráno, úřady mohou být příliš optimistické. „Samozřejmě, že po mediaci bude každý říkat, jak tomu byl nakloněn. Ne, nakloněn tomu byl pouze Plzeňský kraj,“ poukázal starosta. Problém spočívá i v tom, že dochází čas, který Modrava na převod pozemků potřebuje. K územnímu řízení musí být připraveny do konce února.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)