V Krkonoších stále hrozí pád lavin

Krkonoše - V Krkonoších i Jeseníkách napadlo za poslední týden tolik sněhu, že tam horská služba musela vyhlásit třetí stupeň lavinového nebezpečí. V okolí Špindlerova Mlýna už navíc kvůli riziku uzavřela i některé hřebenové cesty. Každou zimu tam spadne průměrně třicet lavin.

Valerián Spusta mapuje krkonošské laviny už padesát let. Za tu dobu jich tu zaznamenal víc než dva tisíce. A tohle počasí je podle něj pro laviny skoro ideální. V Krkonoších napadl od neděle více než metr sněhu. Vyhlášený třetí stupeň lavinového nebezpečí má stále stoupající tendenci. „Sněhová pokrývka je nestabilní, čili je předpoklad samovolného uvolňování lavin. V současné době je uzavřena cesta z Dvoraček na Horní Mísečky přes Kotelní jámy a cesta Labským dolem,“ řekl Adolf Klepš, náčelník Horské služby, Krkonoše.

Největší nebezpečí hrozí v takzvaných lavinových katastrech, třeba v Labském dole nebo v údolí Bílého Labe, kde od začátku roku už dvě laviny spadly. Nezkušení turisti by se na teď na hřebeny podle horské služby neměli vůbec pouštět. „Třetí stupeň lavinového nebezpečí je nebezpečí značné,“ dodal Klepš. Přesto je podle něj často podceňovaný. Zatím nejtragičtější lavina spadla na polské straně Krkonoš v roce 1968. Zemřely v ní dvě desítky lidí. Na české straně lavina naposledy zabíjela před čtyřmi lety.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)