Poslední středoevropský uranový důl má zásoby na pět let

Dolní Rožínka (Žďársko) – Ve střední Evropě zbývá poslední místo, kde se těží uran. Proti dolu ve vysočinské Dolní Rožínce sice protestují aktivisté, místní jsou ale spokojeni, obec díky dolu žije a má jistotu nejméně na dalších pět let, než se zásoby uranu vyčerpají. Ačkoli jsou bohaté zásoby uranu také ve Stráži pod Ralskem, nemusí se Vysočina bát konkurence, o těžbě v severních Čechách se neuvažuje. Celková hodnota zásob v Česku je 500 miliard korun.

Horníci v dole Rožná I u Dolní Rožínky cestují do práce výtahem více než půl kilometru. Zásoby uranu dnes zůstávají mezi 600 a 1050 metry pod povrchem. Horníci už opustili více než dvacet pater, kde po nich zůstávají dlouhé chodby. „Bylo vyraženo více než tisíc kilometrů chodeb, takže by nám mohly otevřít cestu od Chebu až po Užhorod,“ charakterizoval podzemní tunely náměstek ředitele odštěpného závodu Diamo Josef Lazárek. Dosud objevené zásoby uranu v dole jsou zatím v objemu 300 tun, mají cenu zhruba tří miliard korun. 

V jedné směně každý horník narube sedm tun uranové rudy, v každé tuně potom je zhruba 1,5 kilogramu uranu. Sami horníci jsou s náročnou prací docela spokojeni, zejména díky platu – není sice astronomický, ale pohybuje se nad průměrem celorepublikovým a zejména pak regionálním. „Dneska se plat pohybuje okolo 27 tisíc,“ odhadl průměrný příjem horníka hlavní inženýr dolu Rožná Petr Kříž.

Těžba v Dolní Rožínce začala v roce 1958, z místních dolů vyšlo na povrch na 20 tisíc tun uranu. Podle odhadů skončí těžba za pět let, to se ale může ještě změnit, protože probíhá další průzkum. Na jiných místech uran už nejspíš zůstane pod zemí – a to přesto, že má Česko zásoby, které by stačily v Temelíně a Dukovanech až na 70 let provozu.