V Dobřanech vznikne špičkové výzkumné centrum

Dobřany – Druhá největší výzkumná základna v kraji vznikne v Dobřanech na jihu Plzeňska. Ryze česká výzkumná firma Comtes FHT tam zahájila stavbu Západočeského materiálově metalurgického centra (ZMMC) – to bude vyvíjet hlavně moderní kovové materiály i technologie jejich výroby a zpracování. Nová experimentální hala, kde bude pracovat 20 nových výzkumníků, přijde na zhruba čtvrt miliardy korun. Do zkušebního provozu by měla přejít v lednu 2013.

Celková investice do regionálního výzkumného centra strojírenství přijde na 350 milionů korun. Vzhledem k tomu, že firma funguje jako nezisková výzkumná organizace, bude ji ze 100 procent hradit evropský program Výzkum a vývoj pro inovace. „Nejdražší je celá ta metalurgická hala, k níž se právě dnes položil základní kámen. Tedy její vybavení - válcovací trať, kovací lis a vakuová tavicí pec,“ uvedl ředitel Comtesu FHT Libor Kraus.   

Podle starosty Marka Sýkory by měla investice Comtesu, patřícího mezi evropskou špičku, přilákat další investory. „Velmi si vážíme, že tady máme takovou společnost z oblasti výzkumu a vývoje, což zvyšuje prestiž města. Jde o největší soukromou investici v historii Dobřan,“ dodal. Město, které za 20 let zvýšilo počet obyvatel o více než tisícovku, doufá, že se někteří výzkumníci v Dobřanech usídlí. Do prosince vybuduje město k areálu „za své“ přístupovou komunikaci.   

„Vyvíjíme slitiny z nanostrukturního titanu pro dentální implantáty a chirurgii, dále různé oceli, niklové superslitiny pro energetiku, vysoce pevné oceli pro automobilový průmysl a plechy a profily z hliníkových slitin pro automobily, letadla a kolejová vozidla,“ uvedl Kraus. Zájem o ně mají české i zahraniční firmy.   

Výzkumné plochy firmy se v roce 2014 více než zdvojnásobí. Areál bude na dvou hektarech, které koupil podnik od města za motivační cenu. Počet pracovníků výzkumné organizace se zdvojnásobí. Projekt už běží rok, firma nabrala deset výzkumníků a pořídila přístroje za 50 milionů Kč. „Limitem je 70 lidí celkem. Nyní už máme 53 zaměstnanců,“ řekl Kraus. Nové zaměstnance už má předjednané. Jsou z plzeňské Západočeské univerzity, ostravské Vysoké školy báňské, olomoucké, Karlovy i košické univerzity. Firma potřebuje hlavně techniky, protože zařízení nebudou výrobní, ale experimentální.