Kulturní dům Ostrov se prodává, město ho nedostane

Havlíčkův Brod - Největší kulturní sál na Vysočině, havlíčkobrodský Ostrov, je na prodej. Nezíská ho ale město, protože nabídka na jeho prodej padla. Kulturní dům provozuje společnost, v níž je město jedním ze tří společníků, nemá však rozhodující slovo. Majoritní vlastník nejprve Brodu odkup kulturního domu nabídl, poté ale svou nabídku stáhl a radnici sdělil, že má jiného kupce. Vedení města se obává, že s novým majitelem o kulturní stánek přijde.

O prodeji objektu třetí osobě se dnes vedení města dozvědělo na valné hromadě. Ta se konala za zavřenými dveřmi a téměř v tajnosti. Podle provozovatele je kulturní dům ztrátový. S tím město nesouhlasí, každoročně zařízení sponzoruje. Příspěvek milion dvě stě tisíc si provozovatel na radnici vynutil před třemi lety, kdy na měsíc zavřel kino. „Z pohledu města musím být zásadně proti prodeji,“ řekl místostarosta Ivan Kuželka.

Pořadatelé některých kulturních akcí ve městě se bojí toho, že by společenský sál domu mohl koupit soukromý podnikatel, který by ho využíval komerčně. Podle Markéty Hejkalové, která na Ostrově přes dvě desetiletí pořádá Podzimní knižní veletrh, by město mělo být při jednání o této budově aktivnější. „Jinak se připraví o jediný velký sál, který ve městě je,“ řekla. Podzimní veletrh, který je druhým největším knižním veletrhem v Česku, navštěvují tisíce lidí. V sále se konají i jiné velké akce, a také plesy a taneční kurzy.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Kulturní dům Ostrov provozuje společnost s ručením omezeným, v níž jsou kromě města společníky odborové organizace. Jedním je Odborový svaz pracovníků textilního, oděvního a kožedělného průmyslu se sídlem v Praze, druhým společníkem je podniková odborová organizace tohoto svazu z Havlíčkova Brodu. Původní nabídku na prodej podílu za 16 milionů korun dali městu odboráři z Brodu.