V ZOO Brno se narodila medvíďata kamčatská

Brno - V brněnské zoologické zahradě přivedla medvědice kamčatská se jménem Kamčatka na svět mláďata. Zatím je s nimi v porodním boxu. Chovatelé je dosud neviděli, protože nechtějí medvědici rušit. Předpokládají, že mláďata jsou dvě. Zahrada ve středu spustí na svých internetových stránkách online web kameru, kterou budou moci zájemci sledovat dění v Kamčatčině boxu.

Medvědi kamčatští patří k největším druhům medvědů hnědých na světě. V kohoutku měří až 135 centimetrů a dosahují váhy až 700 kilogramů. Brněnská zoo chová pár těchto šelem v nedávno otevřené expozici Beringie. Kamčatku a jejího partnera Jelizara získala předloni ze zoo v ruském Rostově na Donu.

Každé z těchto šelem je 18 let. Pár již přivedl na svět pět mláďat. Tři z nich byla vypuštěna do přírody. Kamčatka je tedy zkušená matka. Předpokládá se, že pokud mláďata přežijí nejbližší hodiny, bude schopna je úspěšně odchovat.

Kamčatka, Jelizar a návštěvníci zoo
Zdroj: ČT24/Zoo Brno

Vedení zoo narození medvíďat napjatě očekávalo. Chovatelé se ale těšili především na narození potomků ledních medvědů Cory a Umky. Odchov se jim zdařil v roce 2007, kdy se narození dvojčat Billa a Toma stalo chovatelskou senzací. Odchov ledních medvědů v zajetí je totiž mimořádně složitý. Loni přivedla Cora na svět další potomky. Ti ale první dny na světě nepřežily.

„Odchov kamčatských medvědů není tak chovatelsky jedinečný, přesto bychom z něj měli velkou radost,“ doplnil Hovorka. Medvídci by totiž mohli oživit v letošní sezoně zájem o zoo a podstatně zvýšit její návštěvnost. V roce 2008 se to již povedlo s Billem a Tomem. Tehdy návštěvnost vzrostla z obvyklého čtvrt milionu lidí za rok na rekordních 320.000 návštěvníků. Letos by se situace mohla zopakovat, což by zoo v době hospodářské krize přineslo zvýšení tržeb.