Ve Žďáru nad Sázavou děti fyziku vyhledávají

Žďár nad Sázavou – V Regionálním muzeu města Žďár nad Sázavou prezentují fyzikální zákony netradičním způsobem. Na současné výstavě je nařízeno dotýkat se exponátů, návštěvníci jsou přímo nabádáni, aby si všechny exponáty osahali, roztočili a vyzkoušeli.

Tahem nebo otáčením – vlastní silou - vyrábět elektřinu, střílet z elektromagnetického děla, pohrát si s nejrůznějšími optickými jevy nebo přijít na kloub fungování gyroskopu. To je cílem výstavy s názvem Nebojte se fyziky. „Tady je přísný příkaz dotýkat se všeho, co je tu k vidění. Proto se tomu říká technická herna,“ upozorňuje Stanislav Mikule z Regionálního muzea Žďár nad Sázavou. Asi nejvíc zábavy si návštěvníci užijí se supersilným magnetem, který nejen že dokáže zpevnit řetěz, ale posílí také naší měnu.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

O výstavu mají velký zájem hlavně školy. Na děti a studenty tady nečekají žádné vzorce nebo složité definice, ale s fyzikou si mohou jenom hrát. Autorem většiny vystavených předmětů je brněnský učitel Vítězslav Prokop. „Chtěla jsem to dětem ukázat. Aby si to mohly vyzkoušet a viděly, že to funguje, protože tyhle exponáty ve škole nemáme,“ uvedla učitelka ZŠ Polnička Věra Blažíčková.

Výstava zůstane v Regionálním muzeu na Tvrzi ve Žďáru nad Sázavou k vidění do 18. března.