Bučovice si neví rady s chátrajícími domy

Bučovice - Bučovičtí si to pořádně zavařili. Vrásky radním dělají dva památkově chráněné měšťanské domy ve Slavkovské ulici, které jsou v havarijním stavu a na jejich opravy město nemá peníze. Uvažuje proto, že navrhne Ministerstvu kultury jejich vyřazení ze seznamu památek. Před několika lety přitom samy Bučovice o zpamátnění domů žádaly. Paradoxně proto, aby jejich zbourání zabránily.

Řetězec supermarketů Lidl chtěl na místě starých měšťanských domů postavit svoji  prodejnu. Obyvatelé a zdejší okrašlovací spolek se ale postavili proti a v roce 2007 docílili zařazení domů na seznam kulturních památek – to je zachránilo před rychlou likvidací, ne však před zubem času. Zdevastované budovy jsou dnes ostudou města. V jednom z nich teď statik dokonce zjistil havarijní stav stropů.

Radnice se brání, že má peníze jen na drobné opravy. Komplexnější opravy by navíc kvůli nárokům památkové ochrany vyšly mnohem dráž než u jiných domů. Rekonstrukci jednoho domu starosta Bučovic Radovan Válek (Volba pro město) odhaduje na více než 15 milionů korun. V domech se navíc stále bydlí - a to je další problém. Šance sehnat dotace je proto minimální. „Dál zjišťujeme stav těch domů. Je možné, že obyvatelům budeme muset sehnat nějaké dočasné ubytování jinde,“ uvedl Válek.

Památkově chráněný dům v Bučovicích chátrá
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Odpamátnění domů by mnohé zjednodušilo. Starosta podotkl, že i pokud se to městu podaří, bude nadále usilovat o zachování domů. Na bourání by město přistoupilo jen v opravdu krajním případě.

Postavení nového supermarketu Bučovice ani tak problematickým krokem nezvrátily. Obchod jen vyrostl na jiném místě, a to poblíž autobusového nádraží. Také v tomto případě byli členové okrašlovacího spolku proti, jejich námitkám ale úřady nevyhověly a daly stavbě supermarketu zelenou.

Obyvatelům Brna-Lesné památkáři vstříc nevyšli

Z podobných pohnutek před dvěma lety apelovali na památkáře také obyvatelé Brna-Lesné. Usilovali o to, aby se jejich sídliště, ve městě nejstarší, stalo památkovou zónou a zdejší obchodní centrum Obzor ze 70. let kulturní památkou. Argumentovali tím, že Lesná má ze všech sídlišť v České republice největší množství zeleně. Podle aktivisty z občanského sdružení Lesná Martina Malečka by navíc status památkové zóny ochránil Lesnou před další výstavbou a plánovanou přestavbou Obzoru na obří bytový komplex. Podle místních by to celou čtvrť znehodnotilo.

Ministerstvo kultury sice takové plány odmítlo, místní ale přesto mohou mluvit o vítězství. Investora odradila dlouho se táhnoucí jednání a své plány raději stáhl.