Na Šluknovsku se loni stalo o 17 procent trestných činů více

Rumburk – Téměř o pětinu se loni zvýšila kriminalita na Šluknovsku ve srovnání s rokem předchozím. I v roce 2010 přitom trestných činů v oblasti přibylo. Loni ve Šluknovském výběžku vyšetřovali policisté o 17 procent více trestných činů, situace přitom mohla být ještě horší, před koncem roku však kriminalita naopak klesla – zřejmě v důsledku výrazného posílení policie.

Počet trestných činů, které policisté loni vyšetřovali, dosáhl na 1 677. V roce 2009 na Šluknovsku došlo k 1 299 kriminálním činům. Podle policejní statistiky přibylo loni na Šluknovsku zejména majetkových trestných činů. Naopak násilná trestná činnost se oproti předchozím létům výrazně neměnila, policie loni vyšetřovala 108 událostí – o jednu více než v roce 2010. „Do nich se nepočítají jen loupeže a ublížení na zdraví, ale i například pouhé vyhrožování nebo určité druhy porušování domovní svobody,“ charakterizoval násilné činy policejní mluvčí Vojtěch Haňka.

Z měst Šluknovského výběžku se loni stalo nejvíce zločinů v šestnáctitisícovém Varnsdorfu, jejich počet vzrostl na 688. Nejvýraznější nárůst však policisté zaznamenali v šestitisícovém Šluknově, kde se počet vyšetřovaných trestných činů zvýšil od roku 2009 více než o polovinu.

Před koncem roku však na Šluknovsku zavládl klid, zejména ve Varnsdorfu a Rumburku se počet trestných činů začal snižovat. Tomu však předcházelo bouřlivé období. Kvůli rostoucí kriminalitě a několika násilným útokům Romů na bílé obyvatele severních Čech se na konci srpna v oblasti rozjely etnické nepokoje. Na demonstrace dorazili radikálové, kteří se pustili do potyček s policií. Výsledkem však bylo i zásadní zvýšení počtu policistů ve Šluknovském výběžku. „V prvních dnech jsme dokonce zaznamenali, že z ulic zmizeli lidé, o jejichž spojení s majetkovou kriminalitou víme,“ zhodnotila výsledek přítomnosti policistů mluvčí rumburské radnice Gabriela Doušová.

Intenzivnější přítomnost policie naopak příliš nepomohla ve Šluknově, kde se kriminalita stále zvyšuje. Podle starostky Evy Džumanové se však do statistiky může promítat i vyšší citlivost lidí vůči trestným činům. „Lidé jsou v hlášení trestných činů aktivnější a nemávnou nad nimi tak snadno rukou,“ poznamenala.