V Židlochovicích se střetly Golemovy ruce

Brno – V sokolovně Židlochovic u Brna se již po patnácté konala mezinárodní soutěž v páce Golemova ruka. Celá sportovní akce patří ve svém oboru k nejstarším v Evropě a jako každý rok přilákala kromě zástupců české špičky také soutěžící ze zahraničí. Zúčastnil se jí i nestor českého přetlačování rukou František Živný.

„Golemova ruka je naše nejvýznamnější mezinárodní soutěž a je to jediná mezinárodní soutěž, kterou pořádáme každoročně. Každoročně se na ni sjíždí kolem sta závodníků, za 15 let se už soutěže zúčastnilo 15 zemí,“ uvedl viceprezident České asociace přetláčení rukou Radek Klein.

Silový sport, v němž se za velmoc považuje Rusko, zaznamenává v Česku v posledních letech vzestup, jeho členskou základnu dnes tvoří okolo dvou a půl tisíce zápasníků. Židlochovickou soutěž si ovšem nenechal ujít ani František Živný, dnes už legenda tohoto sportu, třináctinásobný mistr republiky a dvojnásobný mistr světa na levou i pravou ruku z roku 2000. „Nejdůležitější je trénovat celé tělo a umět i techniku, musíte mít svaly a techniku spojené,“ řekl František Živný.

Souboje ve dvanácti váhových kategoriích ozvláštnila i ženská klání, jimž dominovala úřadující mistryně světa Lucia Debnárová ze Slovenska. „Přijela jsem hlavně kvůli tomu, abych si ozkoušela svou formu před nadcházejícím mistrovstvím Evropy,“ řekla Debnárová. Zástupci Slovenska a domácí soutěžící nakonec ovládli většinu kategorií.

Reportáž Petra Kotrly (zdroj: ČT24)