Armáda rozprodává nepotřebnou techniku

Rančířov (Jihlavsko) – Armáda ČR nabízí zájemců možnost odkoupit nepotřebný majetek, který už několik let skladuje na ospalých vojenských základnách po celé zemi. Jednou z nich je i Rančířov nedaleko Jihlavy, který ukrývá největší úschovnu již nepoužívané armádní techniky  - zhruba 800 bojových vozidel. Zdaleka ne všechny jsou ale určené k prodeji, část z nich ještě čeká na svoji chvíli v bojovém nasazení.

Na rančířovské základně v minulosti působily tisíce vojáků. Dnes jich tu zůstalo pouhých 12 spolu s 25 občanskými zaměstnanci. Skromné personální obsazení však nahrazuje největší koncentrace pásové a kolové bojové techniky u nás. Celý areál proto disponuje 550 garážemi, hektary zpevněných parkovišť a také dílnami nebo myčkou. Za provoz celého komplexu armáda ročně zaplatí bezmála 29 milionů korun, tedy necelých 2,5 milionu za měsíc.

Nepotřebné vyřazené stroje nyní ministerstvo obrany prodává. Loni se takto zbavilo například 167 tanků, několik typů BVP a prodávalo i dělostřelecké systémy a automobily. „Tady je několik druhů techniky, první je pro mobilizační zásoby armády ČR a potom je to nadpočetná a neupotřebitelná technika, která je tady shromážděna před tím než se rozprodá,“ uvedl Jaroslav Linhart ze sekce logistiky Generálního štábu Armády ČR.

Mnohé stroje však armáda neodepisuje a místo rozprodávání vynakládá peníze na jejich opravu. Na přidělení ke čtvrté brigádě rychlého nasazení čekají například dvě Tatrovky za 18 milionů korun, které byly použity v Afghánistánu. „Tahle technika je perspektivní, tuhle armáda určitě prodávat nebude,“ dodává náčelník štábu zásobovacího střediska Rančířov Jiří Mrázek.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)