Hrobníci vyměnili lopaty za sbíječky

Brno - Dlouhotrvající mrazy komplikují život všem, kteří pracují venku. Problémy mají také hrobníci - práce jim teď trvá dvakrát tak dlouho a na pomoc si musejí brát techniku. Na zmrzlou hlínu jsou totiž lopaty krátké.

V posledních týdnech museli hrobníci odložit lopaty a spolehnout se na techniku. Půda zmrzla natolik, že na ni platí jedině sbíjecí kladivo. „Náročnost výkopu je výrazně větší. Může se stát, že se hrob za jeden den ani nevykope,“ říká ředitel správy brněnských hřbitovů Marek Šamšula.

Tloušťka zmrzlé půdy v těchto dnech dosahuje 60 centimetrů. Teprve, když překonají tuto vrstvu, mohou hrobníci sáhnout po lopatách. Čeká je pak ještě metr zeminy, kterou musejí odházet ručně. I v mrazivých dnech se tak hrobníci pořádně zpotí.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Další problém nastává příští den, kdy probíhá vlastní pohřeb. Vytěžená hlína nahoře zamrzne, takže před zásypem hrobu se opět musí použít sbíječky.

Přestože práce v minusových teplotách trvá minimálně dvakrát tak dlouho než za normálních podmínek, hrobníci si nestěžují. Jsou vděčni za techniku, kterou mají k ruce. Jejich předchůdci se v dobách bez elektřiny nadřeli daleko víc – v boji se zmrzlou zeminou měli k dispozici jenom oheň.