Novou budovu v Kladně nechtějí architekti ani opozice

Kladno – Kritika opozice, ale i odborníků k plánované budově na kladenském náměstí Svobody nejspíš nebude nic platná. Zastupitelstvo už schválilo prodej lukrativního pozemku soukromému investorovi, který chce víceúčelový dům s byty, obchody a garážemi v centru Kladna postavit.

Místo na náměstí Svobody, kde nová budova vznikne, je dnes prázdné, stojí zde stánky s občerstvením a zaparkovaná auta. To, co na jejich místě plánuje investor postavit, však do centra Kladna nepatří – shoduje se na tom opozice i odborníci. „V Kladně se od 50. let nepostavila pořádná architektura a tohle je takový hřebíček do rakve,“ podotkl architekt Ondřej Rys.

Opoziční zastupitelé potom navrhují, aby byla provedena urbanistická studie a konečný vzhled budovy vzešel například ze studentské soutěže. „Pokud by tady vznikla tato nehezká budova, tak by to nezvratně poznamenalo vzhled celého Kladna,“ komentoval stávající návrh předseda opoziční VPK Milan Volf. Radnice podle něj s prodejem pozemku, za který by mělo město dostat deset milionů korun, zbytečně spěchá.

Radnice, která chce pozemek prodat jedinému zájemci, ale tvrdí, že je potřeba jednat rychle a nabídky využít. Město se plochu snaží prodat už léta a lepší zájemci nejsou. Současně vedení města poukazuje, že podoba budovy ještě není finální. „Město Kladno vůbec k tomuto záměru tam něco vystavět přistupuje velmi zodpovědně a klademe si spoustu podmínek. Převod pozemků se uskuteční až po kolaudaci,“ shrnul mluvčí magistrátu Vilém Frček. Také investor Radomír Redek podotkl, že stávající návrh je pouhou studií o zastavitelnosti. „Chci, aby ta budova byla pěkná,“ poznamenal.

Firma chce se stavbou začít v březnu příštího roku. Víceúčelový dům plánuje postavit během dvou let. Bude mít šest nadzemních a tři podzemní patra, nabídne byty, obchody a 330 parkovacích míst.

Reportáž Magdaleny Trojanové (zdroj: ČT24)