Život v Ostravě má zlepšit půl milionu stromů

Ostrava - Více než půl milionu stromů a keřů by do roku 2015 mělo být vysazeno na území Ostravy. Výsadba nové zeleně bude stát zhruba 260 milionů korun a většinu nákladů město uhradí z dotací z Operačního programu Životní prostředí. Podle primátorova náměstka Dalibora Madeje je však získávání dotací poměrně zdlouhavé a město chce na tento problém upozornit i ministra životního prostředí, který se ve čtvrtek bude v Bohumíně na Karvinsku účastnit dalšího zasedání pracovní skupiny k ochraně ovzduší v Moravskoslezském kraji.

Právě kvůli zdlouhavému procesu městu zatím na většinu plánovaných projektů chybí peníze, přestože je podalo už loni v červenci. Město podle Madeje nejprve musí projekty předložit Státnímu fondu životního prostředí (SFŽP), který je musí vyhodnotit a schválit, následně město stanoví soutěžní podmínky pro výběr dodavatele, které fond znovu musí odsouhlasit, a pak lze teprve vyhlásit soutěž. „Každý tento krok trvá dva až tři měsíce a je to samozřejmě zdlouhavé. Nyní máme na SFŽP projekty za zhruba 140 milionů korun a leží tam od sedmého měsíce loňského roku. Zdá se mi docela dlouhá doba osmi měsíců, kdy nám projekty leží na státním fondu,“ podotkl Madej.

Kromě výsadby nových dřevin město počítá i s obnovou stávající zeleně a jejím odborným ošetřením, které prodlouží životnost stromů a keřů o dalších 20 let. Jde zhruba o 23 000 dřevin. Zcela nových stromů by pak mělo být vysázeno kolem 140 000 kusů. Budou to různé druhy, nejvíce by mělo být javorů, dubů a lip.

Město si od celkem 19 projektů slibuje snížení prašnosti a zlepšení kvality ovzduší. Připraveny má například tři projekty na výsadbu izolační zeleně, jde o keře a stromy, které by měly být vysázeny kolem velkých cest, a mají tak snížit prašnost z dopravy. Podle výpočtů města by se jen díky těmto třem projektům měla snížit prašnost zhruba o 33 tun ročně.

Některé z projektů na ozelenění města už byly dokončeny nebo budou dokončeny letos, většina jich bude ale hotová v letech 2013 až 2014.

Rozhovor s Daliborem Madejem (zdroj: ČT24)