Mráz působí starosti i radosti, po oteplení bude hůř

Karlovy Vary/Planá nad Lužnicí – Mrazivé počasí působí starosti, ale také skýtá příležitosti, které jindy nejsou. A tak zatímco vodohospodáři na počasí nadávají, protože kusy ker přehrazují řeky a nad bariérami se zvedají hladiny, příznivci bruslení nebo chytání ryb na dírkách se radují – zamrzlé řeky, rybníky nebo třeba vodotrysky jsou jim plně k dispozici. Až se oteplí, bude to horší – zatímco bruslení skončí, potíže s řekami budou pokračovat, protože tání hladiny výrazně zvedne.

Zima je zlá, řeky stoupají

Vodohospodářům dělají starosti kusy ledů na mnoha řekách. Skutečné potíže ale nastávají především na menších tocích, jejichž hladiny se zvedají rychleji. V Karlovarském kraji se vodohospodáři snaží zabránit vylití zamrzlé říčky Bystřice. V kritických místech z koryta odstraňuje ledové kry těžká technika.

Kvůli vysoké hladině Bystřice vyhlásila hroznětínská radnice povodňovou pohotovost a s obavami hledí na řeku také v sousedním Ostrově. Všem je přitom jasné, že ledovými bariérami to nekončí – nejhůře bude, až se oteplí a ledy a sněhy roztají. „Mohlo by dojít k tomu, že by byly zaplaveny nejen pozemky, ale i domy obyvatel, kteří bydlí podél řeky,“ poukázal ostrovský starosta Pavel Čekan.

Dnes se však hladiny řek vesměs snižovaly. Vesměs mohly radnice odvolat bdělost, která včera platila například ve středočeských Černošicích na Berounce.

Bruslaři a hokejisté v Plané nad Lužnicí
Zdroj: ČT24

Zima je radostná, bruslaři i rybáři si užívají

Led na řekách a rybnících dělá radost zejména sportovcům. V bruslích na řeku hromadně vyrazili lidé například v Plané nad Lužnicí. „Prostor je nekonečný – několik kilometrů se dnes dá jet,“ liboval si starosta Jiří Šimánek. Lužnice v Plané sice zamrzá každý rok, většinou se na ní ale nedá bezpečně bruslit. „Je to šťastná souhra počasí, pořádná zima byla v roce 2006, ale bylo hodně sněhu,“ poukázala meteoroložka Miroslava Starostová.

Rybáři se potom v mrazech oddávají tzv. lovu na dírkách, za kterým obvykle musí jezdit daleko na sever. „Máme to hned za barákem a nemusíme nikam do Norska,“ podotkl rybář z Bečova Ladislav Kudík. Majitel bečovského rybníka Petr Zahrádka potom zdůraznil, že je pobyt na ledu neobvykle bezpečný. „Může se na to i s dětmi,“ dodal.

Rybolov na zamrzlém rybníku
Zdroj: ČT24

Neobvyklý „mrazový sport“ potom pěstuje Petr Hrachovec v Suché – na zahradě pozoruje zamrzlý vodotrysk. Ten se díky prudkým mrazům každý den zvětšuje o metr. Už teď je ledový vodotrysk rekordně velký. „Loňský vodotrysk docílil jenom poloviční hodnoty zhruba na třech metrech,“ upozornil Petr Hrachovec.

Ledový vodotrysk
Zdroj: ČT24

Bruslení, lov na dírkách, rozrůstání vodotrysku, ale také odklízení ledových ker z řek bude pokračovat ještě několik dnů. V první polovině příštího týdne už mohou teploty vystoupit mírně nad nulu, poté bude ještě tepleji. Začne proto tát – zatímco ledové radovánky skončí, starosti s hladinami řek ještě nezmizí.