Ministerstvo dalo ústeckému onkocentru šanci

Ústí nad Labem – Ministerstvo zdravotnictví dá společnosti Krajská zdravotní šanci obhájit status komplexního onkologického centra. Počká na podrobnější zprávu od KZ a vyšle do nemocnice v Ústí nad Labem komisi odborníků. Masarykova nemocnice má status prozatím pozastavený, pokud Krajská zdravotní ministerstvo nepřesvědčí k 31. březnu, skončí úplně.

„Z našeho pohledu bylo dnešní jednání jakýmsi odvolacím řízením. Dohodli jsme se, že Krajská zdravotní dodá ministrovi podrobnější zprávu o situaci i s dalším výhledem,“ řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Do Ústí nad Labem ministerstvo vyšle také komisi odborníků z Onkologické společnosti a zdravotních pojišťoven. S ministrem zdravotnictví jednali dnes zástupci Krajské zdravotní společně s hejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou.

Vedení nemocnice doufalo, že se situaci podaří vyřešit už na dnešním jednání. „Přesto jsem rád, že se ministr zdravotnictví problematice operativně věnoval, a věřím, že dohodnutá jednání povedou k vyjasnění nesrovnalostí a k zachování biologické léčby v našich nemocnicích,“ dodal předseda představenstva Krajské zdravotní Radek Scherfer.

Ústecká hejtmanka Jana Vaňhová:

„Vítám iniciativu pana ministra Hegera k rychlému jednání o jediném komplexním onkologickém centru v Ústeckém kraji. Věřím, že příslib dalších jednání a prošetření celé záležitosti skončí ponecháním statusu, který umožní pacientům z našeho kraje stejný rozsah zdravotní péče, jaký se dostává občanům v ostatních regionech.“

Krajská zdravotní status onkocentra pro Masarykovu nemocnici získala v roce 2010 s podmínkou dalších investic a inovací. Podle vedení nemocnice ale některé už splnila, od loňského prosince funguje například požadovaná ředírna cytostatik potřebných pro biologickou léčbu. Ministerstvo požaduje také pořízení dalšího přístroje na ozařování, podle předsedy představenstva Radka Scherfera ale nemocnice vystačí s jedním. Nemocnice také plánuje postavit nový pavilon pro onkologii přibližně za miliardu korun, zatím se ale stavět nezačalo.

Pokud nemocnice o status přijde, za biologickou léčbou budou muset pacienti s rakovinou dojíždět do jiných krajů, nejbližší komplexní centra jsou v Plzni, Liberci nebo Praze.