Historik objevil 400 let starou závěť moravského šlechtice

Brno – Depozitáře Moravského zemského archivu v Brně vydaly velmi vzácnou listinu. Unikátní nález se zde před několika dny podařil Tomáši Černušákovi, který objevil závěť jednoho z nejvýznamnějších moravských šlechticů Vratislava II. z Pernštejna. Testament z roku 1572 byl léta považován za ztracený, listina přitom ležela v archivu netknutá přes 400 let.

Hrad Pernštejn byl rodovým sídlem významného moravského šlechtice Vratislava II. Jeho španělská manželka Marie Mendoza darovala Praze věhlasné Pražské Jezulátko. Historici měli život významného šlechtice za detailně zmapovaný. Chyběl pouze jeden dokument, který nyní objevil archivář Tomáš Černušák v jedné z nesčetných krabic Moravského zemského archivu. Pergamenová závěť o rozměrech 60 krát60 centimetrůje psána staročesky.

Vratislav II. v závěti určuje, z jakých majetků a jak vysoké věno získá každé z jeho 10 dětí. Listinu sepsal sám šlechtic v roce 1572, tedy deset let před svou smrtí. "Sem svou vlastní rukou sepsal a tento kšaft pečetí svou ověřiti dal – No, je velice těžko čitelný. Dá se říct, že trochu hrabal," směje se Černušák.

Listina ležela v archivu netknutá přes 400 let. Z depozitáře proto ihned zamířila do restaurátorské dílny. „Do textu my nezasahujeme, abychom ho neponičili. Inkoust rád zprašuje, takže tam musíme velmi opatrně, abychom ho neponičili,“ uvedla Libuše Dobešová z Moravského zemského archivu.

Čištění od prachu a vyrovnání listiny vědcům a paleografům potrvá asi 2 měsíce. Vzácný dokument, kterou po staletí ukrýval brněnský archiv, uvidí veřejnost poprvé v květnu v Salmovském paláci v Praze na výstavě o rodu Pernštejnů,

Vratislav II. z Pernštejna ve své době výrazně ovlivňoval českou i moravskou zemskou politiku. „Byl to významný spolupracovník habsburských panovníků a působil také v důležité funkci nejvyššího českého kancléře,“ objasnil Černušák. Rodovým sídlem Pernštejnů byl stejnojmenný hrad, rod ale vlastnil i řadu dalších statků roztříštěných po Moravě i Čechách.  „Vratislav byl zadlužený, po jeho smrti už význam rodu upadal. Žádný z jeho potomků už nedosáhl významu Vratislava II. z Pernštejna,“ dodal historik. Nutno dodat, že potomci mocného šlechtice na znovunabytí slávy moc času neměli – pouhých 49 let po smrti Vratislava II. Pernštejnové vymřeli po meči. 

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)