Požár a poruchy ráno paralyzovaly pražskou železnici

Praha – Vlaky v okolí Prahy ráno takřka nejezdily. Zablokovány byly hlavní tratě směrem na západ i na východ, porucha vyřadila z provozu také tzv. Městskou linku z Roztok přes Holešovice do Libně. Nejvážnější situace nastala na trati na Beroun a Plzeň, kde byl kvůli požáru zcela zastaven provoz, bez omezení jezdily vlaky až po deváté hodině. Cestování z Prahy na východ komplikovala dopoledne poškozená výhybka na hlavním nádraží, kvůli které musely vlaky déle čekat na odjezd nebo vjezd do stanice.

Provoz mezi Dobřichovicemi a Radotínem byl zastaven před šestou hodinou ráno kvůli požáru opuštěného drážního domku v Černošicích. Nehořelo sice přímo na trati, ale nebylo možné kolem ohně bezpečně projíždět – zejména poté, co hasiči kvůli bezpečnosti svého zásahu vypnuli trakční vedení. Do čtvrt na osm ráno byl proto zcela přerušen provoz, poté byla otevřena jedna ze dvou kolejí, avšak bez napájení troleje. Po trati tak jezdily pouze rychlíky, které zastavovaly ve všech zastávkách, aby nahradily odřeknuté regionální spoje. Výsledkem byla i dvouhodinová zpoždění. V devět hodin dopoledne se v Černošicích opět mohlo jezdit elektricky a po obou kolejích.

Potíže přetrvávají při jízdě vlakem z Prahy na východ, ačkoli nejsou tak výrazné. Hlavní nádraží má omezenou kapacitu pro odjezd východním směrem, poškozena je jedna z výhybek. Vlaky tak nemohou vjíždět z Vítkovských tunelů na některá nástupiště a musí déle čekat na průjezd nebo na uvolnění nástupiště. Regionální linka Beroun–Praha–Úvaly je – i kvůli výluce v západní části trasy – roztržena. Vlaky vůbec nejezdí mezi Libní a hlavním nádražím a jsou odkloněny do Holešovic. Severní zhlaví hlavního nádraží bude v provozu až od úterý, kdy Správa železniční dopravní cesty plánuje výhybku opravit. Poškozena byla v pátek při posunu.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Díky odklonu východní části linky S7 do Holešovic dráhy částečně nahradily další výpadek, který pražskou železnici postihl – porouchala se stará elektrická jednotka, která obvykle jezdí na Městské lince z Roztok přes Bubeneč a Holešovice do Libně. Šest ranních spojů proto bylo odřeknuto, provoz se podařilo obnovit po deváté hodině.