Středočeský kraj nestihne provést včas tendr na autobusové dopravce

Praha – Středočeský kraj nestihne zorganizovat do začátku června výběrové řízení na nové autobusové dopravce. Z toho důvodu musí těm stávajícím prodloužit výpovědní lhůtu, která měla končit na konci května, o dalších devět měsíců. Starostové to vnímají jako další selhání.

Na třicet autobusových dopravců Středočeského kraje je ve výpovědi. Lhůta měla původně končit 31. května. Nová výběrová řízení ale v té době ještě vyhlášena nebudou, proto hejtmanství teď prodloužilo výpovědní lhůtu až do konce února 2013. „Bylo to ryze z technických a organizačních důvodů. Ten původní předpoklad byl příliš optimistický,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu Středočeského kraje Robin Povšík.

Není to poprvé, co kraj prodlužoval lhůtu

„Jednoznačně se ukazuje, že v této oblasti kraj není schopen kompetentního výkonu,“ míní starosta Líbeznice Martin Kupka. Prodlužovat lhůtu musel kraj už několikrát, naposledy v případě schvalování nového plánu dopravní obslužnosti, na připomínkování tohoto klíčového dokumentu dostaly města a obce původně pouhé čtyři dny. „Původně měl plán dopravní obslužnosti 40 stran, po připomínkách obcí a troše zděšení se smrskl na pět stran,“ uvedla středočeská zastupitelka Věra Kovářová.

Starostové některých středočeských obcí se bojí dramatického omezení počtu spojů a taky toho, že cestující budou muset přestupovat na hranicích Prahy. Zatím se proto nechtějí k nabídkovému řízení připojit. „Do teď není jasné, jak by ta výběrová řízení měla vypadat, kdy proběhnou, pro jaké celky se budou vyhlašovat,“ doplnil Kupka. Náměstek hejtmana pro dopravu Robin Povšík zase doufá, že se podaří vybrat nejvýhodnější nabídku. „My očekáváme od toho tendru, že se zprůhlední vztahy, že se nám podaří stlačit cenu ještě o něco níž,“ dodal. Soutěžit by se mělo začít v srpnu, a to formou internetových aukcí. Těch bude 50–70, a to podle jednotlivých oblastí, na které se Středočeský kraj rozdělí.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)