Bohutínské snahy o chodník narazily na úředního šimla

Bohutín (Příbramsko) – Chodníků podél rušné silnice se obyvatelé Bohutína u Příbrami nedočkají. Žádost o dotaci zamítli úředníci z krajského úřadu i ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Kvůli přísným technickým předpisům tak obyvatelé dál musí chodit po krajnici silnice první třídy, která spojuje Příbram s Plzní, a autům se vyhýbat. Po komunikaci projede 7 tisíc aut denně, obyvatelé Bohutína přitom tudy musí na autobusové zastávky, děti do škol, maminky s dětmi do školky.

Není kam uskočit, člověk musí skákat do závěje, zní třeba od místních. O dotaci na výstavbu chodníku žádala obec několikrát, neuspěla ani na kraji ani na Státním fondu dopravní infrastruktury. Na druhé z jmenovaných institucí úředníkům vadilo, že by chodník byl o 20 cm užší, než stanovuje vyhláška. Obec ale měla projekt hotový z roku 2010, kdy ještě platila odlišná norma. „Ale stavební povolení bylo vydáno později a ta žádost byla předkládána v roce 2011, takže jsme museli postupovat podle platné legislativy,“ tvrdí Tomáš Blecha ze SFDI. Podle slov místostarosty Martina Matuny je ale jakýkoli chodník bezpečnější než chodník žádný. „To znamená chodník, který by byl 1,30 metru široký, pak nevidím tak velký rozdíl, zda to bude 20 centimetrů navíc, nebo ne,“ dodává.

Situaci komplikuje další skutečnost, a sice předepsaná šířka vjezdu do domů a garáží, stanovená na pouhých 6 metrů. Pokud chce nyní řidič vyjet ze svého domu, nacouvá si podél plotu a pak se plynule zařadí do provozu, pokud by ale musel respektovat přesně šestimetrovou šířku, couval by přímo do silnice, auta za zatáčkou ho ale v takovém případě spatří až na poslední chvíli a musela by prudce brzdit. „Navrhovali jsme, aby vjezdy byly široké 8–10 metrů, aby obyvatelé mohli pohodlně vyjet ze svých nemovitostí, bohužel zase nám bylo řečeno, že to je nebezpečné,“ uvádí Matuna. I tady se ale střetává s úřední důsledností. „Je jasně řečeno, že maximum je 6 metrů, řídíme se tedy opět zákonem,“ uvádí Blecha. Vedení obce se nevzdává a znovu podalo další žádost na krajský úřad. Se státním fondem se pak ještě pokusí vyjednat na šířku vjezdů výjimku.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)