Obec Protivanov odřízl sníh od světa

Protivanov (Prostějovsko) – Zcela odříznutá od světa zůstala dnes kvůli sněhovým závějím na silnicích obec Protivanov na Drahanské vrchovině na Prostějovsku. Školáci museli zůstat doma a ani dospělí se nedostali do práce. Se sněhovou nadílkou zápolí i další obce na Konicku a Protivanovsku, včetně Drahan. Silničáři tam ve středu večer vyhlásili kalamitní stav.

„Už se situace zlepšila,“ prohlásil pro ČT starosta Protivanova Karel Trnečka (nez.) kolem 14. hodiny. Několikahodinová izolace zasypala všechny příjezdové i odjezdové cesty. Na silnicích byla uvízlá auta. Podle starosty dnes zůstala zavřená škola a lidé nemohli odjet do zaměstnání. V noci místní spolu s hasiči pomáhali lidem, které sníh uvěznil v autech či autobusech. „Někteří spali v hasičském domě či penzionu. Zásobovali jsme je vodou či buchtami,“ uvedl Trnečka. Obdobnou situaci starosta nepamatuje. V obci napadlo kolem 20 až 30 centimetrů sněhu, své ale způsobil vítr, který zavál sněhem příjezdové komunikace.

„My jsme tady na zimu zvyklí, problém to nikdy nedělalo, ale to, co se událo za poslední dva dny, tady nepamatují šedesát let zpátky,“ řekl pro ČT starosta. Spojovací komunikace podle něj zavály sněhem i v minulých letech, ale do dvou tří hodin byly opět zprůjezdněny. „Tentokrát to ale bylo extrémní, to je tak jednou za 100 let…,“ uvedl starosta s tím, že „bílé peklo“ obyvatelé řádně zdokumentovali.