Ohři v Klášterci ucpaly kry

Ústí nad Labem - Ledová povodeň trápí Klášterec nad Ohří. Koryto řeky ucpaly kry a voda se začala rozlévat do okolí. Zatím zaplavila jen zahrady. Problém ale je, že odborníci netuší, co bude dál. Město má proto připravené krizové plány a vyzvalo obyvatele, aby se pro jistotu připravili na evakuaci.

Řeku Ohři ucpal desetikilometrový val z ledových ker. Josef Kopecký u vody bydlí dvacet pět, ale těsně před prahem jí má poprvé. „Spal jsem tuto noc jenom hodinu. Protože máme v suterénu umístěno veškeré technické vybavení domu, tak jsme jeho část již evakuovali,“ uvádí majitel zaplaveného pozemku Josef Kopecký. 

Hasiči mu celé dopoledne pomáhali stavět zeď z pytlů s pískem. Doufá, že s jejich pomocí svůj dům ochrání. Z vedlejšího domu hasiči neustále čerpají ledovou vodu z řeky. „Ve sklepě je zatím jen trochu vody, ale radši jsme odtud všechno vystěhovali,“ říká obyvatelka zaplaveného domu. 

Korytem Ohře v tuto chvíli protéká zhruba stejné množství vody, jako v kterémkoliv jiném období v roce. Přesto je hladina o tři metry výše oproti normálu a dosahuje stoleté povodně. Panu Kopeckému ani jeho sousedce ale nikdo nedokáže říct, jak se bude zátaras chovat. Vodohospodáři neumějí pohyb ledových ker předpovědět. „My nevíme, zda se budou kry posouvat dál a uvolní tak ten profil, nebo se budou kry sice posouvat dál, ale budou ten profil zacpávat. To je to hodně nevyzpytatelné,“ popisuje situaci Jan Svejkovský z Povodí Ohře.

Všichni se obávají hlavně nadcházejícího víkendu. Má se totiž výrazně oteplit. Do řeky tak může ve velkém přitéct voda z tajícího sněhu. „Situace teď závisí jen na tom, co udělají ty ledy na řece, zdali se nevytvoří hráz, ale to je těžké předvídat,“ uzavírá starosta Klášterce nad Ohří Jan Houška. 

Na takhle dlouhý zátaras je krátká i veškerá technika. Musí se počkat, až sám roztaje.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)