Demolici jičínských kasáren komplikují památkáři

Jičín - Přestavba opuštěných kasáren v Jičíně se začíná komplikovat. Proti zbourání jedné z novorenesančních budov se nově postavil Národní památkový ústav. Radnice si ale záchranu objektu vůbec nedokáže představit a trvá na likvidaci.

Spor se vede o největší budovu bývalých kasáren. Radnice počítá s její demolicí. „Tyto objekty nejsou památkově chráněny,“ tvrdí místostarosta města Tomáš Frýba (TOP 09). To se ale nelíbí Národnímu památkovému ústavu (NPÚ). „Budova už déle než sto let tvoří kvalitní architektonické prostředí v památkové rezervaci Jičín,“ reaguje Jiří Balský z NPÚ.

Areál armáda užívala od konce 19. století, opustila ho v 90. letech století dvacátého. Od té doby chátrá a město pro něj marně hledá využití. Demolice prvních objektů začla loni. Město chce parcely rozprodat pro novou výstavbu bytů i kancelářských budov. Záchrana novorenesanční stavby by ale znamenala komplikace, tvrdí místostarosta. „Zůstalo by nám tu torzo, pro které nikdo nezná využití,“ dodává.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Zákaz bourání by přivítali hlavně jičínští umělci. Ti totiž uvnitř chátrající budovy mají ateliéry a zkušebny. Již před časem jim radnice oznámila, že budou muset postupující demolici ustoupit. Pokud město souhlas památkářů nezíská, demolice budou pokračovat v místech, kde to nikomu nevadí. Práce by měly skončit ještě letos, kdy chce také radnice začít prodávat první pozemky.