Na Plzeňsku roste zájem o externí auditory

Plzeňsko – Stále více starostů měst a obcí na Plzeňsku si raději zaplatí externího auditora, než aby jim hospodaření přezkoumal zadarmo kraj. Jak vyplynulo z malého průzkumu ČT, důvod je prostý – krajští úředníci se zabývají maličkostmi. Přestože přezkum hospodaření ve většině obcí Plzeňského kraje dělají krajští úředníci, zájem o externí auditory je rok od roku vyšší.

Obec má možnost se rozhodnout, kdo jí bude přezkoumávat jednou ročně to, jestli se svým rozpočtem hospodaří správě, jestli má vše správně zúčtováno a zveřejňuje vše, co má. Mluvčí Plzeňského kraje Petra Jarošová informovala, že největší úbytek kraj zaznamenal v letech 2009 a 2010, kdy byl novelou zákona vložen nový paragraf, který obcím ukládá mimo jiné zveřejňování návrhů rozpočtu nebo závěrečných účtů v elektronické podobě.

Plzeňský kraj našel takových pochybení na 130 a zahájil se všemi hříšníky správní řízení. Některé obce si ale externí auditory začaly najímat ještě před zmiňovanou novelou zákona a u všech obcí oslovených ČT byl jeden společný důvod – krajští úředníci se zabývali především maličkostmi. „U krajského auditu jsme se několikrát setkali s tím, že chtěli kontrolovat věci, které jim vůbec nepřísluší,“ říká chudenický starosta David Klíma (TOP 09). To potvrzuje i starosta Nýrska Miloslav Rubáš (ODS).

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Petra Jarošová však zdůraznila, že krajští auditoři vždy postupují pouze dle toho, co jim zákon ukládá. Soukromí auditoři ale tvrdí, že oni se při přezkumu hospodaření řídí stejnými zákony, jen jejich přístup k obcím je odlišný. „My klademe větší důraz na prevenci a na komunikaci s klientem v průběhu celého roku,“ uvedl jednatel auditorské firmy Michael Ledvina. Správnost hospodaření za rok 2011 budou obcím a městům krajští úředníci i externí auditoři kontrolovat až do konce června.