Na opilé lyžaře chybí bič

Jeseníky - S alkoholem v krvi se prohání po českých sjezdovkách stále víc lyžařů. Vyplývá to ze zkušeností provozovatelů skiareálů i statistik pojišťoven. Podle nich se na svahu napije víc než osmdesát procent lidí. Policisté ani horští záchranáři ale zasáhnout nemohou, nemají zákonnou oporu.

Že se při lyžování posilňují alkoholem, přiznává osm z deseti lyžařů. Svařené víno, grog i tvrdý alkohol je k dostání mnohde i přímo na svazích. „Jedna štamprle na zahřátí snad nevadí,“ myslí si jeden z lyžařů. Provozovatelé akiareálů ale nemají proti podnapilým návštěvníkům jak zasáhnout. „Jediné, co můžu udělat, je, že ho nepustím na lanovku,“ říká náčelník lanové dráhy v Koutech nad Desnou Michal Nevrkla.

Naposledy se popíjení vymstilo začátkem února třiapadesátiletému muži na sjezdovce v Jeseníkách. Najel do skupinky lyžařů a srazil malého chlapce. Naštěstí ho nezranil. Ani policisté a horští záchranáři přitom takovým případům zabránit nemohou. „Chybí tu pravomoc, abychom je mohli vykázat nebo pokutovat,“ podotýká Marek Formánek z Horské služby na Červenohorském sedle. „Není k tomu žádný příslušný zákon, na základě kterého bychom mohli provádět dechové zkoušky,“ dodává Josef Bednařík, mluvčí šumperské policie.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Například v Itálii přitom policisté alkohol na sjezdovkách tvrdě potírají. V případě úrazu je navíc zohledněn ve zprávě pro pojišťovnu a zraněný si ošetření musí zaplatit sám. Podobná praxe platí i u nás. „Pojišťovny v případě přítomnosti alkoholu v krvi lyžaře přistupují ke krácení pojistného plnění,“ potvrzuje mluvčí Direct pojišťovny Kateřina Krásová.

Pracovníci horské služby i policisté se shodují, že by se měla co nejrychleji sjednotit pravidla a navrhnout zákon, který by pomohl situaci s neukázněnými lyžaři vyřešit.