Krkonoše už jsou bezpečnější, laviny jsou méně pravděpodobné

Vrchlabí – Krkonošská Horská služba snížila hodnocení lavinového nebezpečí ze čtvrtého na třetí stupeň pětibodové škály. O víkendu se oteplilo, nový sníh se tak spojil se staršími vrstvami, svahy jsou proto stabilnější než byly pro intenzivních sněhových srážkách ve druhé polovině minulého týdne. Horské túry ale podle horoslužebníků stále vyžadují zkušené posouzení.

Na krkonošských hřebenech leží přes dva metry sněhu, jeho vrstva se trochu zvýšila i v noci, kdy připadlo asi pět centimetrů. Ráno bylo počasí, které turistice příliš nepřálo – zataženo s dohledností na 300 metrů a mrzlo. „Nadále se mohou vyskytnout deskové laviny středních, výjimečně až velkých rozměrů. Dají se očekávat sesuvy lavin i v nižších polohách. Pozor i na sesuvy sněhu z menších strmých svahů v blízkosti turistických cest,“ doplnili horští záchranáři.

Čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí platil v Krkonoších od pátku, riziková místa byla uzavřena. Horská služba vyhlásila čtvrtý stupeň po třech letech, naposled byly hory tak nebezpečné v únoru 2009. Pátý stupeň přitom v Krkonoších nikdy nemusel být vyhlášen.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. Poslední obětí laviny v Krkonoších se na konci prosince 2008 stala šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.