To pivečko je plzeňský dar, zazní ve Vatikánu

Plzeň – Speciální velikonoční várku piva Pilsner Urquell připravili plzeňští sládci pro vatikánské tabule. Pivu pro Vatikán před cestou požehnal plzeňský biskup František Radkovský. Papež, další představitelé Vatikánu a také poutníci budou mít o letošních Velikonocích k dispozici 2012 půllitrových lahví Urquellu, loni plzeňský pivovar dodal o jednu méně.

Biskup Radkovský podotkl, že se po loňských zkušenostech už Vatikánští nemohou dočkat letošní várky „požehnaného piva“ a dožadují se ho od českého velvyslance. „Pivo skončí hlavně v Domě Svaté Marty, což je takový hotelový dům pro návštěvy a bydlí tam také mnozí vatikánští zaměstnanci nebo se tam alespoň stravují,“ doplnil Radkovský.

Velikonoční várka Pilsner Urquell má podle Vladimíra Juriny z Plzeňského Prazdroje křesťanskou symboliku v tom, že bude zrát téměř celou postní dobu, která trvá 40 dní před Velikonocemi a začíná Popeleční středou. Český velvyslanec Pavel Vošalík předá pivo 3. dubna. Plzeňský pivovar doufá, že s ním budou ve Vatikánu spokojeni stejně jako loni. „Chceme, aby se z toho stala tradice, abychom každý rok posílali požehnané pivo velikonoční do Vatikánu,“ uvedl Vladimír Jurina.

Plzeňský biskup je o úspěchu požehnaného piva přesvědčen. „Věřím, že žehnání přinese plzeňskému pivu přinejmenším stejný zdar, jakého se mu dostalo již po historicky prvním požehnání odvážného počinu právovárečných měšťanů 5. října 1842, kdy sládek Groll uvařil první várku Pilsneru Urquell,“ řekl. Dodal, že zatímco Plzeň není v zahraničí příliš známá, místní pivo je na tom lépe. „Když řeknu Pilsner Urquell, tak to vědí všichni,“ uvedl biskup.