Staronovým starostou Hřenska dosavadní místostarosta

Hřensko (Děčínsko) – Staronovým starostou Hřenska na česko-saském pomezí se stal Jan Havel ze sdružení „Soutěsky - věc veřejná, věc neprodejná“, které vyhrálo opakované volby koncem ledna. Hlavním úkolem, který jej nyní čeká, je právě opětovné zpřístupnění soutěsek na říčce Kamenici, jež jako hlavní turistická atrakce představuje výrazný příjem pro městskou pokladnu. Ta přitom peníze nutně potřebuje, protože je po opakovaných povodních téměř prázdná.

Jan Havel se stal starostou Hřenska potřetí. Ve funkci vystřídal Josefa Černého, který přitom právě od něj pomyslný klíč od radnice přebíral. „Nejdůležitější pocit je strach, protože si dovedu představit, co všechno to (funkce starosty) obnáší,“ uvedl staronový starosta Havel.

Nový starosta a nové zastupitelstvo budou nyní muset prioritně vyřešit spadané kamení, které tři roky blokuje hlavní tah k hranicím s Německem. „Je to mezinárodní ostuda celé České republiky,“ zdůraznil starosta Havel, podle kterého by městu měl pomoct stát nebo kraj. Obecní kasa je totiž podle něj po opakovaných povodních skoro prázdná. Největším zdrojem příjmů jsou pro Hřensko soutěsky na říčce Kamenici, ovšem jejich provoz bude zahájen až v březnu a v současné době jsou navíc kvůli rozbité lávce naprosto nepřístupné.

Jan Havel
Zdroj: ČT24

Vedle péče o obec čeká starostu Havla také právní spor; opoziční občanská demokracie na něj podala trestní oznámení, protože před soudem přiznal, že před minulými volbami, jež později soud uznal za neplatné, našlo v jeho hotelu fiktivní bydliště asi třicet lidí. „Pokud krajský soud rozhodl, že volby ve Hřensku nebyly v pořádku a zrušil veškerá usnesení, tak by měl následovat trest a měl by být potrestán ten, kdo za to může,“ konstatovala občanská demokratka Ivana Stárková. Havel se brání tím, že jen pomohl těm, kterým na Hřensku záleží.

Nově přistěhované voliče úřad ze seznamu před lednovými volbami vyškrtnul. K urně 28. ledna dorazilo 132 z celkových 179 voličů, což znamenalo skoro 74procentní účast. Volby nakonec vyhrálo sdružení dosavadního místostarosty Jana Havla „Soutěsky - věc veřejná, věc neprodejná“. Získalo 35,3 procenta hlasů a tři mandáty z celkových sedmi. Havlovo sdružení získalo nejvíc hlasů i v anulovaných volbách, tehdejších 43,8 procenta znamenalo také tři mandáty. Čtyři mandáty si rozdělila tři zbylá sdružení.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)