Nadšenci udržují stokilometrovou běžeckou stopu

Trutnov – Sportovní nadšenci a sokolové z podkrkonošských obcí začali upravovat cesty pro běžecké lyžování. Vznikla tak téměř stokilometrová trasa, po které lze dojít třeba z Dvora Králové až na Sněžku. Podle dobrovolníků, kteří stopy upravují, přivedla nová spravovaná běžecká magistrála na lyže mnoho lidí včetně těch, kteří nikdy běžky neměli.

Do přípravy běžeckých stop dávají dobrovolníci z podkrkonošských obcí mnoho. Vše dělají bezúplatně, naopak na své práci tratí – tráví třeba i celý den na skútru ve svém úseku. Výsledek ale stojí za to. „Máme z toho radost, protože lidi, kteří nikdy na běžkách nejeli a vyzkoušejí si upravenou stopu, si třeba v padesáti pořizují své první běžky,“ popisuje sokolský dobrovolník z Dolní Kalné Miroslav Fejt. 

Nadšenci upravují v Podkrkonoší celkem 96 kilometrů běžeckých stop. Vedou od Zvičiny u Dvora Králové a navazují na krkonošské tratě, takže se lyžaři dostanou až na hřebeny. „Vyjdeme padesát metrů od školy a můžeme jet dvacet kilometrů daleko,“ shrnul možnosti Podkrkonošských učitel tělocviku z dolnokalenské základní školy Luboš Toman.

Není přitom třeba stoupat až na hory, při dobrém počasí si běžci užijí pozoruhodných výhledů i pod horami. „Když vyrazím do stopy a vidím na jedné straně Krkonoše a na druhé Rovně, které nás oddělují od podhůří, je to taková radost, že to žádný peníze nezaplatí,“ libuje si Miroslav Fejt.

Stopy chtějí dobrovolníci v Podkrkonoší podle počasí udržovat až do konce sezóny.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)