Po střetu s aktivisty stane plzeňský náměstek před soudem

Plzeň – Kvůli krádeži fotoaparátu stane před soudem náměstek plzeňského primátora Petr Rund. Státní zástupce ho obžaloval kvůli incidentu na prosincové demonstraci proti stavbě nového obchodního centra na Americké třídě, kde měl dvěma aktivistům sebrat fotoaparát zhruba za šest tisíc korun. Sám náměstek tvrdí, že si aktivisté krádež vymysleli a postoupení případu až k soudu je politické spiknutí.

Primátorský náměstek Petr Rund se měl s aktivisty Václavem Raisem a Jakubem Jahlem střetnout během demonstrace loni 20. prosince. Když náměstek vycházel z radnice, před kterou se sešli kritici plánovaného obchodního centra, vytrhl podle Václava Raise fotoaparát majiteli z rukou. „Skočil ke mně a vyrval mi ho, já jsem to ani nečekal,“ uvedl aktivista Jakub Jahl. Demonstrantům prý doporučil, aby si pro foťák přišli další den do kanceláře. Ti však místo toho zamířili do jiné kanceláře – policejní, aby podali trestní oznámení. Netýkalo se pouze krádeže fotoaparátu, další demonstrant si stěžoval, že ho náměstek Rund uvnitř radnice napadl.

Petr Rund tvrdí, že si demonstranti vše vymysleli. „Nic takového se nestalo. Tak jsem vypovídal i na policii,“ řekl. Fakt, že děčínské státní zastupitelství – které případ kontroluje, aby nedošlo k pochybnostem – postalo údajnou krádež k soudu, považuje plzeňský náměstek za politické spiknutí.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Co se 20. prosince v Plzni stalo, bude muset zjistit soud. Aktivisté ovšem nemají žádné svědky údajné krádeže ani napadení. Místo sice sleduje bezpečnostní kamera, její záznam však zřejmě také není soudu k ničemu. „Kamerový záznam je údajně v tak špatné kvalitě, že to není schopno někoho identifikovat,“ uvedl Václav Rais.

Náměstek Rund je přesvědčen, že ho soud osvobodí. „Jsem nevinný a čekám pouze na rozhodnutí toho, kdo jediný v této věci může rozhodnout, a to je soud,“ uzavřel.