Starosta dostal podmínku za povodňový podvod, další stíhá policie

Huntířov (Děčínsko) – Dvouletý podmíněný trest udělil za dotační podvod ústecký krajský soud starostovi obce Huntířov na Děčínsku Josefu Zárubovi. Podnikatel Petr Matoušek potom může jít na čtyři roky za mříže. Matoušek se proti verdiktu odvolal, tvrdí, že je nevinen. Zárubův obhájce požádal o lhůtu na rozmyšlenou. Soud rozhodl, že obvinění muži podvodně vylákali pětimilionovou dotaci na odstraňovaní povodňových škod, na které Huntířov neměl nárok. Kvůli podezření pro podobné podvody stíhá policie dalších osm starostů.

Žádost o dotaci připravila pro obec firma Petra Matouška z pověření starosty Huntířova v roce 2006, kdy v Ústeckém kraji po deštích a roztání vysoké sněhové pokrývky na horách platil stav nouze a zejména obce u Labe zmizely pod hladinou. Kvůli silným dešťům měla být v Huntířově podle žádosti poničena kanalizace, rozbité silnice a rybníky plné bahna. „Pršelo i sněžilo, máme na to nezvratné důkazy,“ tvrdil obhájce Zdeněk Pánek.

„Povodeň“ z dvanácti milimetrů

Soud ale došel k závěru, že v obci žádná katastrofa nenastala. O jarní povodni v Huntířově v roce 2006 nic neříkají statistické údaje meteorologů, ani zápisy z jednání obecního zastupitelstva. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu napršelo v nedaleké České Kamenici nanejvýš dvanáct milimetrů vody denně.

Dotace přišla vhod především firmě Petra Matouška, která získala zakázku na stavební práce placené ze státních peněz. „Podklady byly nepravdivé, měly za cíl vytáhnout ze státu prostřednictvím obce peníze konkrétním lidem,“ uvedl ve zdůvodnění rozsudku soudce Ivan Elischer. Zakázky podle něj byly navíc silně nadhodnoceny. „Komunikace se projektovaly v takových parametrech, které odpovídají provozu 100 až 150 aut denně. Tomu odpovídající opatření se pak stejně nedělala, podloží se nezhutňovalo a tak dále,“ dodal.

Oba muži tak podle soudu spáchali několik trestných činů – starosta Záruba především úvěrový podvod, podnikatel Matoušek pletichu při veřejné soutěži. Starosta však nepůjde do vězení, podle soudu akci nevymyslel a nijak se jí neobohatil. Naopak peníze skutečně použil pro dobro obce.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Policie stíhá další starosty

Huntířovský případ je pouze jedním z mnoha. Policie stíhá kvůli dotačním podvodům osm dalších starostů z Ústeckého a Středočeského kraje – ze Stebna, Liběšic, Ploskovic, Dolního Podluží, Moldavy, Vlastislavy, Peček a Poříčan. Ti měli po povodních v roce 2009 získat 29,5 milionu korun, dalších 45,5 milionu prý vyčerpat nestihli. Situace se nelíbí zejména starostům těch obcí, které povodně skutečně postihly. Neoprávněně utracené peníze podle nich chyběly na skutečné opravy, na některých místech se tak z povodní vzpamatovávají dodnes.