Seniorem nebo těhotnou ženou - i to lidem nabídla Univerzita Palackého

Olomouc - Univerzita Palackého v Olomouci slaví. Vrcholí tam tradiční Akademické dny, které jsou připomínkou znovuobnovení univerzity v roce 1946. Dnes se do oslav může zapojit i veřejnost. V Centru praktických dovedností se lidé mohou ponořit do světa lékařství a sami si například vyzkoušet, jaké je to být v šestém měsíci těhotenství, nebo se podívat, jak probíhá porod.

Pod heslem Škola hrou v Centru praktických dovedností Univerzity Palackého v Olomouci se dnes zájemci mohli mimo jiné naučit základy první pomoci, jak pomoci nehybnému člověku, nebo si třeba vyzkoušet, jaké změny nastávají ve stáří, a to díky speciálnímu postroji. „Je to především ztuhlost kloubů a omezená pohyblivost kloubů,“ uvedla Zdeňka Mikešová, přednostka Ústavu ošetřovatelství FZV UP Olomouc. Zájemci měli možnost prohlédnout si také rentgenové snímky, a to i ty neobvyklé s kuriózními předměty, které lidé spolykali.

Ve špičkově vybavených pokojích se pohybují většinou studenti. Na speciálních modelech se například učí jak postupovat při porodu. „Na těchto modelech, které tady máme, si studentky natrénují vyšetření, a to vnitřní vyšetření, zevní a naučí se vést porod,“ řekla Věra Vránová, přednostka Ústavu porodní asistence FZV UP Olomouc. Škola hrou je součástí oslav Akademického týdne, který měl už od pondělí bohatý program. Od návštěvy držitele takzvané české Nobelovy ceny Pavla Hobzi až po reprezentativní ples.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)