Ústí může kvůli předražené rekonstrukci parku přijít o dotace

Ústí nad Labem - Rekonstrukce městského parku v Ústí nad Labem, která stála osmdesát milionů korun, byla předražená. Se závěrem přišel Úřad regionální rady, který rozděluje evropské dotace. Teď chce, aby mu magistrát zhruba milion vrátil. Dokud Ústí sankci nezaplatí, nedostane zbytek slíbené dotace. Jedná se o víc než polovinu ze šestasedmdesáti milionů.

Na vycházce s osmiletou vnučkou Zitou se Jiří Florian snaží být hlavně zábavným dědečkem. V rekonstruovaných městských sadech s tím má ale problémy. „Jedna skluzačka byla tak drahá jako jedno velké auto,“ podotkl Florian.

Levné nebyly ani ty nejobyčejnější lavičky. „Našli jsme pochybení. Na základě toho jsme nařídili odvod,“ prohlásila mluvčí Dotačního úřadu Ústí nad Labem Marcela Klíchová. Kontroloři odhalili to, co většina lidí v Ústí v Ústí nad Labem ví už dávno. „Politici všechno upekli sami, rozdali zakázky a tohle je důsledek toho všeho,“ konstatoval David Daduč ze Strany zelených.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Podle Floriana bylo zadáním utratit za každou cenu osmdesát milionů. „Konkrétním viníkem je ten, kdo zadával zakázku a kdo ji přebíral,“ podotkl Pavel Vodseďálek z KSČM. Přesnou výši sankce ani podrobnosti kolem jejího vymáhání nechce dotační úřad sdělit. Jeho úředníci tvrdí, že jsou vázání mlčenlivosti. Mlčí i představitelé ústeckého magistrátu. Mluvčí radnice
dnes neměli pověření, nebo nebrali telefony.

Zhruba milionovou pokutou ale šetření předražené rekonstrukce parku podle dotačního úřadu nejspíš skončí. Policie už případ odložila a regionální rada další kontrolu nechystá.