Krnovští radní si posvítili na sportovní kluby

Ostrava - Tři sportovní kluby v Krnově neuspěly při prověrce hospodaření s městskými dotacemi. Zatímco u dvou klubů byly zjištěné chyby méně závažné a do následné kontroly je mohou napravit, třetí klub, hokejový, dopadl hůř. Hrozí mu, že už od města nedostane ani korunu.

Nejzávažnější nedostatky zjištěné kontrolou se týkaly chybějících dokladů, špatně vedeného účetnictví, ale hlavně ničím nepodložené členské základny. Nejhůře při kontrole dopadli krnovští hokejisté. „V hokejovém oddíle bylo vykazováno nějakých sto sedmdesát osob na rok 2010, ale kontrola se jich nemohla dopočítat,“ uvádí předseda kontrolního výboru zastupitelstva Marian Przybyla. „My si za tím počtem stojíme. Problém je v tom, že město přesně neurčilo, kdo je členem a kdo není. Teď si to musíme s městem vysvětlit,“ říká manažer HK Krnov Roman Tichý.

Méně závažné chyby, většinou nesprávnou evidenci dokladů, našli kontroloři také u dalších dvou klubů, a to u TJ Lokomotivy Krnov a florbalového klubu Orca. Zástupci Lokomotivy se pro Českou televizi vyjádřit nechtěli, florbalisté pochybení přiznali. „Město nám teď blokuje veřejnou finanční podporu ve výši přes tři sta tisíc korun. Je třeba říct, že chyba je opravdu na naší straně, my jsme všechny ty nedostatky už odstranili,“ uznává omyly šéftrenér Orca Krnov Tomáš Hradil. 

Výsledek kontroly je přitom pro kluby důležitý. Závisí na ní přiznání dotací pro letošní rok. Krnovští zastupitelé se proto dohodli, že dvěma z nich dají možnost chyby napravit. „Budou ustanoveny dvě kontrolní skupiny, které půjdou zkontrolovat opětovně Lokomotivu Krnov a  Orcu,“ vysvětluje Marian Przybyla. 

Hokejový klub je ale v horší situaci. „Pokud hokejový klub neudělá razantní opatření, tak letos nedostane žádnou dotaci. Ve hře je však v tuto chvíli tři sta tisíc, což je vratka za špatně vyúčtované dotace za rok 2010,“ zdůrazňuje starostka Krnova Alena Krušinová. „Já si myslím, že se všechno vysvětlí. Až přijde další kontrola, tak si sedneme a vše probereme. Bude na to čas,“ uzavírá Roman Tichý. 

O výsledku kontrol a přiznání dotace třem sportovním klubům rozhodne krnovské zastupitelstvo na konci března.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)