Potok v Ostravě se rád rozvodňuje, úřady váhají

Ostrava – Obyvatelé Ostravy - Hrabové si stěžují, že je úřady nechávají na holičkách a nezabývají se potokem Ščučí, který se pravidelně rozvodňuje. Domy na jeho březích tak mají při každé větší vodě zatopené zahrady. Zvětšení koryta se sice připravuje mnoho let, ale tím pomaleji. Plány ale ještě nejsou hotové, teprve letos vybere ministerstvo financí projektantskou firmu. Smlouvu s ní uzavře nejdříve na konci roku, potřebné práce potom proběhnou za tři roky.

Potok Ščučí ohrožuje Hrabovou hned na dvou místech. Rozděluje se totiž do dvou koryt, jedno z nich prochází obcí, duhé umělé míří do Ostravice. Při vysokém stavu vody se cítí ohroženi lidé bydlící u obou koryt. Obzvlášť těžký život potom mají v zimě, kdy voda z potoka zamrzá – často i ta rozlitá v zahradách nebo na lávkách. Podle místních lidí však potíže obyvatel nikoho nezajímají. „V době, kdy to bylo urgentní, nebyla žádná pomoc. Byli jsme odkazováni, ať to strpíme,“ podotkla obyvatelka Hrabové Alena Löwová, jejíž dům byl kvůli vysoké vrstvě sněhu a ledu v únoru takřka nepřístupný.

Úřady o problému vědí dlouhodobě, avšak s řešením váhají. „Před čtyřmi lety přišli s prvními plány a od té doby se tady nikdo neukázal,“ zlobil se Petr Návrat, jehož zahradu pravidelně dvakrát ročně zalévá voda z odlehčovacího ramene Ščučí. Podklady k projektu na rozšíření koryta jsou přitom už dva roky kompletní. „Podklady jsme v červnu roku 2010 zaslali na ministerstvo financí,“ poukázal Jan Pastrňák ze státního podniku Diamo, který rozšíření koryta vyprojektoval v rámci nápravy důlních škod.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Všechno dosavadní úsilí však bylo marné. Ministerstvo financí nechává podklady odležet a Hrabovské dál čekat. K výběru projektanta se dostalo až letos. „Ministerstvo financí v současné době zahájilo výběrové řízení na zpracovatele tohoto projektu,“ přiznal mluvčí úřadu Ondřej Jakob s tím, že předpokládaný termín uzavření smlouvy je koncem letošního roku.

Výsledek práce ministerstva je zřejmý: Poté, co vybere projektanta, bude se čekat na projekt a poté bude možné pustit se do samotného rozšíření. Obyvatelé Hrabové se tak dočkají zlepšení nejdříve v roce 2015.