Majitel obviňuje strážníky, umístěním v útulku zemřel jeho pes

Mariánské Lázně – Radnice Mariánských Lázní se zabývá případem možného porušení veterinárního nařízení. Tamní strážníci městské policie se v přeplněném útulku rozhodli zavřít nalezenou fenku jorkšíra do společného kotce s velkými psy, kteří ji poté uštvali. Majitel zvířete poslal stížnost na radnici, případem by se navíc měla začít zabývat i krajská veterinární správa.

Poté, co se k manželům Brillovým donesla zpráva o nalezeném jorkšírském teriérovi v místě nedaleko jejich bydliště, ihned vyrazili do útulku. Po otevření kotce však spolu s veterinářem nalezli uštvanou fenku, kterou dva velcí psi rozmačkali. Zranění byla tak závažná, že lékař na místě doporučil smrtící injekci.

Na městské strážníky se ihned začala snášet kritika za špatné nakládání s nalezeným psem. Podle velitele městské policie Jiřího Ďurča se však jeho podřízení zachovali správně, neboť kapacita útulku neumožňovala vložit fenku do samostatné klece. „Vybrali kotec, kde byli dle jejich názoru neškodní psi, takže k nějakému napadení nemělo dojít,“ vysvětluje okolnosti nepříjemného incidentu Ďurčo.

Podle ředitelky krajské veterinární správy měli především majitelé ohlídat svoji fenku tak, aby neutekla. Městské strážníky však Mária Slepičková viny nezbavuje. „Příslušník policie tím, že zvíře odchytil, se stal jeho chovatelem a měl by mu zabezpečit správné chovatelské podmínky. V tomto případě ty podmínky nebyly zabezpečené,“ dodala Slepičková. Strážníci dle jejích slov zřejmě porušili veterinární zákon a zákon na ochranu zvířat proti týrání. Jejich postup teď budou úřady prověřovat, poté rozhodnou o případné sankci.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)