Opozice v Jičíně by chtěla vytvořit novou koalici s ČSSD

Jičín – Čtyři opoziční strany v jičínském zastupitelstvu sdružené do uskupení Změna pro Jičín by o vytvoření nové koalice chtěly jednat s ČSSD. V případě dohody by ČSSD ve vedení sedmnáctitisícového města zůstala a nyní vládnoucí ODS by skončila v opozici spolu s KSČM. Novinářům to dnes řekli zástupci Změny pro Jičín. Novou koalici by Změna pro Jičín chtěla vyjednat do dubnového zasedání zastupitelstva. Podle místostarosty a šéfa jičínské ČSSD Josefa Dvořáka se sociální demokracie jednáním o vyřešení situace na radnici nebrání, nicméně ctí svoji dohodu s ODS o spolupráci z minulého týdne.

Původní koalice ODS, ČSSD a TOP 09 se rozpadla na konci ledna poté, co TOP 09 vypověděla koaliční smlouvu. TOP 09 také opustila dvě místa v radě a s Volbou pro město, Sdružením pro Jičín a Věcmi veřejnými vytvořila uskupení Změna pro Jičín s devíti hlasy v 21členném zastupitelstvu. Pětičlennou městskou radu teď tvoří jen zástupci ODS a ČSSD, které mají v zastupitelstvu dohromady deset hlasů. Dva zastupitele má KSČM. „Možnost vytvoření velké koalice (všech stran s výjimkou KSČM) po odmítnutí ze strany ODS padla. Začneme vyjednávat s jednotlivými zastupiteli z ČSSD,“ řekl lídr Volby pro město Jan Jiřička.

Podle Tomáše Frýby z TOP 09 bude Změna pro Jičín také zvažovat, zda dá ČSSD oficiální nabídku na vytvoření koalice, která by měla v zastupitelstvu většinu 13 hlasů. Lídr ČSSD Dvořák případné oslovování jednotlivých členů ČSSD k účasti na nové koalici označil za podivný způsob jednání. „ČSSD vystupuje jako jeden klub se čtyřmi zastupiteli,“ řekl. 
Zástupci Změny pro Jičín tvrdí, že současná rada nemá v zastupitelstvu většinovou podporu. „Nedají se tak dělat zásadní rozhodnutí, například projekt vědeckotechnického parku,“ řekl zastupitel Luděk Havel (Sdružení pro Jičín).  

ODS s ČSSD spolu minulý týden podepsaly dohodu, že budou dál vystupovat společně. Podle starosty Martina Puše (ODS) se odchodem TOP 09 z rady nic zásadního neděje. „Rada bude i v pěti fungovat, i když to není ideální stav. Věřím, že časem se rada doplní na sedm. Je na dalších uskupeních, zda se přidají,“ řekl Puš na středečním jednání zastupitelstva.  

Impulzem k rozpadu koalice bylo monitorování internetu v Technických službách. Instalaci monitorovacího zařízení provedl bez vědomí vedení města a Technických služeb informatik radnice Bob Šviha, který je také místopředsedou místní TOP 09. ODS to pobouřilo a někteří její představitelé mluvili o špiclování. TOP 09 interpretaci ODS odmítla a koaliční smlouvu vypověděla. Vystoupení z koalice TOP 09 zdůvodnila i neshodami s ODS. TOP 09 podrobuje kritice například zakázky vypsané v minulém volebním období za vlády ODS na nákladné projekty koupaliště a zimního stadionu. ODS výhrady odmítá.