Do Bavor proudí pervitin z Česka

Karlovarsko/Bavorsko - Bavorsko trápí prudký nárůst dovozu drog z České republiky. V posledních dvou letech jde především o pervitin. Němci kvůli tomu provádějí častější kontroly na hranicích. Problém vidí hlavně v toleranci Čechů k narkotikům.

Auto německé celní správy čeká hned za hranicemi. Posádka sleduje projíždějící auta, tipuje řidiče a vyjíždí. Tak to teď na hranicích mezi Českem a Bavorskem vypadá každý den. Němci kontrolují auta víc než kdykoliv předtím. Celníci se přidali k policistům v civilu. „Němečtí celníci zaznamenali zvýšený počet případů, kdy si němečtí občané nakoupí drogy na našem území a převážejí je do Německa,“ popsala mluvčí plzeňské celní správy Jitka Blahutová.

Další drogy do Německa vozí i čeští dealeři. Za poslední tři roky stoupl počet případů zadrženého pervitinu sedmnáctinásobně. Největší nárůst hlasí němečtí celníci mezi lety 2009 až 2010. Cena jednoho gramu pervitinu se přitom pohybuje od jednoho do dvou a půl tisíce korun.

Nárůst uživatelů drog zaznamenali v Bavorsku už i na středních školách. Pervitin, v němčině Crystal, se tu stal módní drogou. „Problémy jsou hlavně na diskotékách, všichni vědí, že když potřebují sehnat pervitin, na diskotéce najdou někoho, kdo jim pomůže,“ říká Rainer Schmidt, ředitel Schillerova gymnázia v Hofu.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Na Chebsku jsou drogy běžně k sehnání i na asijských tržnicích. Celníci je tu nacházejí pravidelně při kontrolách zboží. „Tento jev nelze odstranit ze dne na den, protože distributoři nacházejí stále nové formy, jak drogu zákazníkům předat,“ podotýká Blahutová.

Němci tvrdí, že Česko je v potírání drog příliš tolerantní. Vadí jim zákon, podle kterého je u nás držení malého množství narkotik jen přestupek. Obchod s drogami už řešili i ministři vnitra obou zemí. Podle německé strany teď hlavně záleží na českých úřadech, aby zlikvidovaly síť výrobců drog v pohraničí.