Chebský babybox je mimo provoz kvůli sporům o zeď

Cheb - Uzavřít babybox musela nemocnice v Chebu. Schránka určená k odložení nechtěných dětí byla v provozu pouze jeden měsíc. Důvodem jsou spory o zeď, ve které je zabudovaná. Stěna patří soukromé společnosti, která ale k umístění babyboxu nedala souhlas. Případ nyní řeší úřady jako černou stavbu.

Problémem je umístění babyboxu do zdi, která nestojí na pozemku nemocnice. Místo pro vyhřívanou schránku vybral autor projektu babyboxů Ludvík Hess. Podle mluvčí nemocnice Barbory Silné ho ale upozorňovali na nevyjasněné vlastnické vztahy k pozemku a nabízeli mu jiné místo. „Pan Hess ale trval na umístění babyboxu na jím vybraném místě a odmítal další návrhy,“ uvedla Silná.

Sám Hess považuje uzavření boxu za absurdní. Tvrdí, že jde o administrativní chybu. Podotkl, že takový případ se stal od zahájení projektu babyboxů poprvé. Místa, která nemocnice nabízela, byla podle něj nevhodná kvůli velké vzdálenosti od vchodu a složitému hledání.

Vlastníkem zdi, která je hned vedle hlavní vstupní brány do chebské nemocnice, je firma Immorent Cheb. Ta má ovšem sídlo v Rakousku a její čeští zástupci zatím nejsou k zastižení. Vedení nemocnice chce s firmou dodatečně vyjednat souhlas s umístěním boxu. Ten je podmínkou, aby mohl být babybox znovu legálně zprovozněn. „Immorent vychází nemocnici vstříc, ale s ohledem na složité vlastnické vztahy a sídlo firmy mimo region si administrativa vyžádá patrně delší čas,“ dodala Silná.

Případem se mezitím začala zabývat chebská radnice, babybox označila za černou stavbu. Výsledkem řízení by mělo být její odstranění. „Z hlediska toho procesu vždy musí dojít ve správním řízení k návrhu na odstranění stavby. Že se potom strany dohodnou jinak a následně se stavba zlegalizuje, to je věc druhá,“ řekl místostarosta Chebu Tomáš Linda. Záleží proto na dohodě s majitelem zdi, jinak bude muset být schránka přemístěna jinam do areálu nemocnice. „Pevně věřím, že babybox zůstane tam, kde jsme ho namontovali,“ doufá Ludvík Hess.

V Karlovarském kraji jsou ještě další dva babyboxy umístěné u nemocnic v Sokolově a v Karlových Varech. Schránka na odložení dětí funguje v Sokolově od června 2008, v Chebu od loňského prosince a v Karlových Varech je babybox od letošního února. Do babyboxu bylo v kraji prozatím odloženo jedno dítě, a to v březnu 2009 v Sokolově. Další dvě děti pak odložily matky v roce 2010 v Chebu a v Sokolově. Nikoliv ale v babyboxu, nýbrž v nemocnici.