V Krkonoších kleslo lavinové nebezpečí

Špindlerův Mlýn – Lavinové nebezpečí v Krkonoších dnes kleslo ze třetího na druhý stupeň z pětibodové škály. Podle horské služby sněhová pokrývka promrzla a nebezpečí pádu lavin je jen mírné. Přes den se však může riziko lavin zvýšit při oteplení a slunečném počasí, jak píše horská služba na svém webu. V Jeseníkách nadále platí třetí stupeň.

Podmínky pro túry jsou nyní v Krkonoších převážně bezpečné, ovšem s výjimkou některých strmých svahů. „Na závětrných svazích, hlavně na jihovýchodě, je uloženo větší množství sněhu. Jsou tam převěje, které se mohou při teplotách nad nulou sesunout,“ varoval Pavel Smejkal z krkonošské horské služby. Na hřebenech Krkonoš nyní jsou téměř dva metry sněhu. Na hřebenové Luční boudě bylo dnes ráno jasno a teplota klesla k devíti stupňům pod nulou.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. Poslední obětí laviny v Krkonoších se na konci prosince 2008 stala šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.