Nové sjezdovky v Olešnici se snaží nalákat lyžaře i z Polska

Olešnice v Orlických horách - Orlické hory mají další lyžařský areál – v Olešnici. Celková délka tří nových sjezdovek je 2 150 metrů. Místní doufají, že se jim díky tomu podaří přilákat do obce více turistů. Stavbu sjezdovek ale provázel spor s ochranáři.

Areál ale nespoléhá jen na Čechy, ale hlavně na Poláky. Hranice je totiž jen kousek. Navíc k ní vede kompletně opravená cesta. „Máme možnost získat další klientelu, kterou potřebujeme,“ raduje se provozovatel hotelu Jindřich Hencl. „Je to horská obec, na co jiného bychom měli lidi pozvat, než na lyžovačku,“ dodává starostka Eva Skalická.

Stavbu lyžařského areálu soukromý investor připravoval tři roky. V poslední fázi se nepohodl s ochranáři. Podle vedoucího Správky CHKO Orlické hory Davida Rešla provedl terénní úpravy nad rámec stavebního povolení. Šlo o balvany, které měly zůstat na místě. „To bylo nerealizovatelné,“ komentoval to Radko Hartman. Investor musel zaplatit pokutu a také slíbil, že ve skiareálu a okolí vybuduje naučnou stezku. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)