V Karolince zavřeli kvůli vláknům školu, o azbest ale nejde

Karolinka - Už třetí škola ve Zlínském kraji zůstala dočasně zavřená. Výsledky měření hygieniků prokázaly nadlimitní množství škodlivých minerálních vláken nejnověji v Základní škole v Karolince na Vsetínsku. O obávaný azbest ale naštěstí nejde.

Karolinka má základní školu pro téměř dvě stovky žáků. Hygienici zkoumali vzduch ve třídách. Rakovinotvorný azbest v něm nezjistili. Přísné normy ale překročilo množství neviditelných minerálních vláken, které působí dráždivě na oči, kůži a dýchací cesty. Hygienici doporučili školu uzavřít. Děti dostaly na tři dny mimořádné ředitelské volno. Během té doby učitelé třídy připraví pro firmu, která vlákna odstraní.

Ředitel odhaduje, že nevyvětratelné mikroskopické nečistoty se mohly do tříd dostat při nedávných stavebních úpravách. Než najatí specialisté vlákna bezpečně odstraní, budou se děti z prvního stupně učit v sousední základní umělecké škole a starší spolužáci v sousední vesnici Nový Hrozenkov. Podobné starosti začali před Karolinkou řešit také ve Fryštáku a v Liptálu. Jiné tři školy ve Zlínském kraji už vlnu kontrol ustály, dalších deset ji ještě s napětím očekává. Hygienici odtajňují jména zkoumaných škol postupně, vždy až poté, co s výsledky měření seznámí jejich vedení a zřizovatele. 

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)