Požár drůbežárny zahubil tisíce kuřat a způsobil pětimilionovou škodu

Semechnice (Rychnovsko) – Přes 20 tisíc kuřat zahynulo v plamenech při nočním požáru drůbežárny v Semechnici na Rychnovsku. Žádného člověka však oheň neporanil. Hasiči bojovali se živlem hodinu a půl, většina haly je zničená. Celkem vznikla škoda přesahující pět milionů korun.

O požáru drůbežárny na Rychnovsku se hasiči dozvěděli krátce před desátou hodinou večer, do Semechnice se sjelo devět jednotek. „Při příjezdu hasičů byla celá střecha haly o rozměrech zhruba 50 krát 15 metrů v plamenech a v předposlední fázi hoření. Uvnitř haly bylo několik tisíc čtrnáctidenních kuřat,“ popsala podmínky, ve kterých se 61 hasičů z Královéhradeckého kraje ocitlo, jejich mluvčí Martina Žahourková.

Pod kontrolu dostali hasiči požár až před půl dvanáctou. Podařilo se jim zabránit rozšíření ohně na sousední halu s dalšími kuřaty a na kotelnu na lehké topné oleje. „Při požáru nebyl nikdo zraněn,“ podotkla mluvčí. Podle odhadu hasičů plameny způsobily škodu za 4,5 milionu korun na objektu drůbežárny, na uhynulé drůbeži je škoda 600 tisíc korun.

Proč v Semechnici začalo hořet, zatím není známo. „Policie ohledá požářiště, na místě bude kromě kriminalistů i odborník na elektroinstalace a psovod se speciálně vycvičeným psem,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Ježková.