Zlikvidujete venkovské školství, varují vesnice roku před reformou

Klatovsko - Do čela protestu proti připravované reformě regionálního školství se postavili krajští vítězové loňského klání o titul Vesnice roku. Jedenáct starostů oceněných obcí se podepsalo pod odmítavý dopis adresovaný ministerstvu školství. V něm vyjadřují obavu, že chystaná změna financování malých škol povede k likvidaci českého venkova.

Reforma počítá s tím, že ministerstvo bude platit sto procent nákladů na mzdy učitelů - ovšem pouze za předpokladu, že ve třídách bude průměrně 26 žáků. Pokud škola stanovený limit nesplní, bude na její provoz doplácet obec. Takto naplnit třídy ale zvládnou jenom školy ve větších městech. Případný nápor dětí ze zrušených vesnických škol by ale pobrat nedokázaly. „Při současném demografickém stavu bychom tento nápor pochopitelně nezvládli,“ říká starosta Klatov Rudolf Salvetr.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Ministerstvo starosty uklidňuje, že reforma je zatím v rozpracovaném stavu. „Návrhy optimálního a minimálního průměrného počtu žáků ve třídách jsou stále pouze orientační a ještě mohou doznat změn,“ uvedl mluvčí ministerstva školství Radek Melichar.

Obce ale už svým bojem slaví dílčí úspěchy. Ministerstvo už ustoupilo od původního záměru, uvést reformu do praxe k prvnímu lednu příštího roku a termín posunulo na 1. září 2013. Starostové ale hodlají bojovat dál a proti reformě už připravují petici.