V Prostějově byli oceněni vojáci z afghánské mise

Prostějov - Slavnostním oceněním dnes udělal v Prostějově ministr obrany pomyslnou tečku za misí osmé jednotky provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) v Afghánistánu. V centru města poděkoval téměř 300 vojákům, kteří působili v afghánské provincii Lógar. Jádro jednotky tvořili průzkumníci z Prostějova. V tvrdých podmínkách tam zajišťovali bezpečnost civilním expertům i výcvik afghánských bezpečnostních sil. Domů se vrátili všichni v pořádku.

Celkem 292 vojáků, mezi nimi i devět žen, působilo v Lógaru od poloviny srpna do poloviny února. Pod velením Pavla Andráška se dostávali do přestřelek s nepřáteli, vyzkoušeli si například i „zátah“ na nepřátelské odstřelovače. Jeden z vojáků byl vyznamenán americkou bronzovou hvězdou za záchranu života svého amerického kolegy, který byl těžce zraněn výbuchem improvizované nástrahy.  

„Naším hlavním cílem byla ochrana civilních expertů při provádění rekonstrukčních projektů. V praxi to vypadalo tak, že civilní experti si dali žádosti na výjezdy do jednotlivých distriktů provincie, kde realizovali své projekty. My jsme je na tato místa doprovázeli a dohlíželi na jejich bezpečnost, chránili jsme je před případným útokem povstaleckých sil,“ řekl Andráško. 

Vojáci se museli vyrovnat nejen s tamní tíživou bezpečnostní situací, s různými nástrahami, ale i s náročnými klimatickými podmínkami. Působili v základně ležící v nadmořské výšce 2000 metrů nad mořem, kde se střídaly extrémní teploty léta a zimy. Podle ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) však úkol splnili se ctí. „Bylo to mé naplnění profesní kariéry, byla to má první mise. Mám z toho dobré pocity. Do mise se chystám znovu, předpokládám, že to bude znovu Afghánistán,“ řekl novinářům člen mise Jan Kohoutek. 

Jednoho z vojáků jednotky, rotného Michala Novotného, ocenil americký velitel bronzovou hvězdou za záchranu života amerického vojáka, který po výbuchu nástrahy přišel o obě nohy a ruku. Neštěstí se stalo na misi, při níž čeští vojáci podporovali americkou patrolu. Jeden z amerických vojáků na nástražný systém šlápl, ten vybuchl a způsobil mu fatální zranění. Zásah Novotného zabránil jeho smrti. Mnozí z vojáků osmé jednotky si vysloužili také americké odznaky za účast v boji. 

Podle Vondry zbývá provinčnímu rekonstrukčnímu týmu ještě zhruba rok práce. „Pak bude čas převelet zbývající síly do výcviku zejména afghánské policie a armády. Zájem je, aby v roce 2014 Afghánistán dokázal ovládat zemi a zajišťovat v ní bezpečnost vlastními silami,“ řekl novinářům Vondra. Podotkl, že situace v této zemi není lehká. „Na druhou stranu, kdybychom měřili, jak se Afghánistán měl posledních 40 let, tak se má dnes možná nejlépe ve své moderní historii,“ doplnil. Osmá jednotka PRT oblast v polovině února předala svým nástupcům z deváté jednotky.