Kvůli nejasnostem Benešov pozastavil konkurzy na ředitele škol

Benešov – Radnice Benešova se rozhodla pozastavit konkurzy na ředitele základních a mateřských škol. Důvodem je podle radních nejasná část školského zákona, podle které se výběrová řízení vypisují. Rozpaky mezi Benešovskými budí kompetence zřizovatele – zda má povinnost, či pouze možnost odvolat ředitele škol ve funkci dále než 6 let. S prosbou o vysvětlení se už obrátili na Poslaneckou sněmovnu a konkurzy odkládají do doby, než dostanou vysvětlení.

Benešovská radnice už prozatím stáhla také konkurzy, které dosud vypsala. „Nejasností je tam mnoho. To základní je, zda musíme, nebo nemusíme?,“ uvedl místostarosta Tomáš Podhola s tím, že není zřejmý ani termín. Termíny dosud kvůli pochybám nevypsalo také vedení Nymburku nebo Slaného. Benešovská radnice je ale zatím jediná, která vznesla kvůli konkurzům dotaz přímo na Poslaneckou sněmovnu.

Podle předsedkyně školského výboru Anny Putnové novela konkurzy nenařizuje a přiklání se tak k oficiálnímu výkladu na stránkách ministerstva školství. „Z novely nevyplývá povinnost vyhlašovat tyto konkurzy, je to pouze možnost,“ potvrdil mluvčí MŠMT Radek Melichar.

S posouzením ministerstva však polemizují některé regionální samosprávy. Například Středočeský kraj nesouhlasí a zákon vykládá opačně. Ve školách, které zřizuje, proto konkurzy na ředitele už vyhlásil. „Právní výklad pana ministra je v tuto chvíli vedlejší, protože ten zákon mluví zcela jednoznačně, že ta povinnost tam je,“ dodal náměstek hejtmana Marcel Chládek.

Výběrová řízení se týkají ředitelů základních a mateřských škol a také školních jídelen, kteří jsou ve funkci déle než šest let. V Benešově se to týká 12 osob, vedení radnice je nicméně s jejich prací spokojeno. K obhajobě funkcí proto hodlá představitele škol vyzvat pouze v případě nutnosti vyplývající ze zákona.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)